avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut un an de la deces?

Buna,

Dupa cum spune si titlul, ma intereseaza daca se poate cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut mai mult de un an de la deces (1an si 3 luni). Este vorba de bunica mea. Mama mea (fiica decedatului) a suportat cheltuielile de inmormantare si mai are chitantele. Mama este angajata de peste 20 de ani insa bunica mea nu a lucrat si nu a avut pensie.

Se mai poate depune cerere pentru acest ajutor avand in considerare situatia de mai sus? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:24, 21 Martie 2013
1. Daca bunica nu era pensionara si nici salariata la momentul decesului, deci nu avea calitatea de asigurat la pensie, nu poate beneficia de ajutorul de deces prevazut de Legea 263/2010.

2. Daca fiica ei este salariata angajatorul ii poate acorda un ajutor de inmormantare daca acesta este prevazut in contractul colectiv de munca (CCM) sau in Regulamentul intern al unitatii.

3. Ajutor de inmormantare se poate primi si de la Primarie unde veti merge sa aflati conditiile de acordare.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Legea 263/2010

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;


c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.


Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si VI si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.


Art. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.



Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

VI. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din:
a) drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu regularitate sau in mod ocazional;
b) contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.



- Termenul general de prescriptie,este de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru inmormantare estefy_stef estefy_stef buna seara! am si eu o intrebare.:pot primi ajutor de inmormantare pentru o persoana decedata in drum spre serviciu? De la firma nu am primit nimic. Daca ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare GabrielaDumitru GabrielaDumitru Buna seara! In urma cu cateva zile a decedat tatal meu si nu stiu unde si ce sa fac pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare. Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)