avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca euribor la 6 luni a scazut

Buna ziua ,
In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Observ ca fiecare banca are cate o gaselnitza… daca nu mai au voie sa bage comisioane si sa modifice marjele , acum se leaga de Euribor…. O fi rea-credinta? any help?
sunati la dinsii si va vor spune cit aveti de plata.
s-a modificat dobinda dupa euribor.
Acum am primit si eu notificare acasa ca s-a modificat.
In sfrasit se comporta si ei normal.
Mai ramane de vazut daca reuseste cineva sa recupereze banii platiti in perioada cand nu s-a modificat.
cristi 19 a scris:

Sint interesat daca de la OPC a primit cineva un raspuns si daca a fost favorabil




da, si trebuie sa marturisesc ca am fost placut impresionata avand in vedere ca era vb de 20.99 RON.

BCR-ul incasase gresit aceasta suma reprezentand comision anual de administrare si pentru ca au creditat gresit un alt cont cu suma depusa de mine ma puneau sa mai platesc inca o data. Ca urmare a refuzului meu de a plati din nou suma respectiva mi-au calculat penalitati de vreo 50 RON si m-am trezit in Biroul decredite. Am transmis plangere la ANPC si la BNR si in termen de 30 de zile am primit raspunsul ANPC. Au amendat Banca, a fost stearsa inregistrarea din Biroul de Credite, au fost sterse dobanzile penalizatoare ... partea tipic romaneasca abia acum urmeaza... am primit o scrisoare de la BCR in care imi spun in scris ca au creditat eronat un alt cont si ca figurez cu o restanta de 20.99 RON. De data aceasta am depus si o plangere in instanta si le voi cere si cheltuieli de judecata :D
:P, rad cu lacrimi de crocodil!
Sunteti prima persoana de la care citesc ca ANPC , a dat drept de cauza ( probabil o fi din cauza sumei mici si faptul ca a fost vorba de o greseala )
Eu personal nu am deloc incredere in ANPC - chiar am impresia ca sunt pe o mana cu bancile ( si nu as fi mirat deloc sa fie asa in tara asta de rahat in care traim).
Am facut si eu o sesizare la ei si raspunsul lor a fost copiat cuvant cu cuvant din raspunsul ce mi la dat anterior banca de unde am creditul.
Chiar as propune dar nu stiu cui sa ma adresez, sa faca o propunere de sigla la ANPC ( agentia nationala de protectie a creditorilor ) adica a bancilor!:)):)):)):)):)):)):)):)):))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)