avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... indicatoarele rutiere care nu respecta legea?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

indicatoarele rutiere care nu respecta legea?

E obligatorie suspendarea permisului ?

O ruda a fost implicat intr/un accident in zona trecerii pentru pietoni. Indicatorul de presemnalizare (rosu) era cazut, indicatorul albastru era o cutie cu sarme inauntru, dar fara a fi iluminat din interior spre exterior si nu avea nici vreo banda reflectorizanta, practic invizibil in conditii de viscol si lapovita abundenta. Spatele masinii a ramas oprit la trei metri de zebra si la doi metri de linia alba perpendiculara pe trecere. Masini parcate contraventional pe langa zebra, foarte posibil pietonul sa fi sarit dintre acele masini in fata autoturismului fara sa se asigure. Soferul a avut oricum mare grija de doamna accidentata care a dat declaratie de parte vatamata politistului care avea dosarul ca nu se constituie parte vatamata, civila, penala sau morala, nu are nici un fel de pretentii asupra lui si nu depune plangere. Mai mult, a scris ca nu doreste sa mearga nici macar la medicina legala. Dar, nu exista martori si doamna a declarat ca accidentul a avut loc pe zebra, altfel dansa stie ca ar fi platit masina, spitalizarea si nu ar fi primit nimic pentru impacare. Politia a trimis dosarul la Parchet cu propunere de NUP probabil pentru vatamare corporala. Inteleg ca nu ar mai avea ce pati ruda mea din acest punct de vedere. Dar ce se poate intampla cu permisul ? Se va suspenda 90 de zile ? Randul la o expertiza tehnica in Cluj este inteleg vreo doi ani pentru a certifica daca a fost pe trecere sau nu. Soferul a tot umblat la prelungit dovada, dar acum are de mers in Germania si presupun acolo dovada nu e valabila. Ce poate face? Procurorul nu s-a pronuntat motivandu/se ca are mult de lucru. Mai mult , in procesul verbal de la fata locului se consemneaza declaratiile partilor, soferul ca a fost dincolo de trecere, pietonul pe trecere, martori nu au fost, dar nu se consemneaza ca a fost carosabilul murdar, indicatorul de trecere neiluminat din interior, masinile parcate neregulamentar.
Unde sunt legile europene care impun legalitatea indicatoarelor si a marcajelor ? Cine e raspunzator de acestea? Politistii de la rutiera au aratat clar ca nu sunt interesati de subiect! Am inteles ca este o afacere foarte grasa si murdara cea a marcarii drumurilor si a indicatoarelor ! Ce reguli trebuie respectate ?
N.B. De la accident au trecut aproape trei luni si intre timp acea trecere de pietoni a fost desfiintata, nu stiu de cine, dar banuiesc ca a facut probleme si altora. Daca indicatorul a fost gresit, sau ilegal, mai poate el fi gasit ?
Cel mai recent răspuns: sabin cj , utilizator 18:22, 23 Februarie 2009
Trebuie sa asteptati solutia procurorului de NUP si apoi va veti duce la politie sa va luati permisul. Stiu ca este de durata, dar asta e. Fiti multumiti ca nu s-a constituit parte vatamata victima si ca s-a luat semnul de acolo (ceea ce inseamna ca era intr-o zona unde nu avea ce cauta trecerea de pietoni), ca nu veti fi trimisi in judecata si condamnati cu suspendare (care ar duce la anularea permisului).
Din pacate, in strainatate nu este valabila dovada sau prelungirea dovezii de circulatie. Trebuie sa astepte pana ia permisul ca sa conduca in strainatate. Daca merge la risc, poate fi condamnat fie in Romania, fie in alte tari, pentru conducere fara permis.
Multumesc mult. Aveti tot respectul meu, dar totusi care ar fi normele legale ale unei treceri de pietoni? Afla ca au sa ii suspende permisul 90 de zile !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul se suspenda chiar la nup ? sabin cj sabin cj O ruda a fost implicat intr/un accident in zona trecerii pentru pietoni. Indicatorul de presemnalizare (rosu) era cazut, indicatorul albastru era o cutie cu ... (vezi toată discuția)
Trecere de pietoni greu vizibila sabin cj sabin cj Accident In 7.12.2008 am condus un Mitsubishi Colt in Cluj-Napoca si, pe timp de lapovita, intuneric perfect si carosabil murdar, am lovit o batranica ... (vezi toată discuția)
Buna seara, in urma unui accident pe zebra semnalizata doar prin ... raduioan93 raduioan93 Buna seara, in urma unui accident pe zebra semnalizata doar prin indicator rutier necorespunzator ( cu partea laterala stanga, in momentul in care autoturismul ... (vezi toată discuția)