In 7.12.2008 am condus un Mitsubishi Colt in Cluj-Napoca si, pe timp de lapovita, intuneric perfect si carosabil murdar, am lovit o batranica frontal, in zona unei treceri de pietoni. Am anuntat imediat Politia si Ambulanta.Alcool 0. Nu credeam ca mie mi se poate intampla asa ceva si am fost in stare de soc in seara aceea si catava vreme dupa. Politistii au mentionat ca era lapovita si carosabilul murdar , dar ca “era vizibilitate buna in conditiile de iluminat public”
Accidentul Carosabilul era murdar trecerea pe asfalt nu se vedea.Politistii au fotografiat-o de deasupra cu blitul si se vede. Indicatorul rosu pt. pietoni de presemanlizare este cazut din cuie si e paralel cu pamantul fiind neobservabil lucru consemnat si fotografiat de politisti.
Eu am mers cu viteza foarte mica fiind conditii grele ( se intampla in Clujul aglomerat) si nu erau urme de farnare.Am ABS. Masina mea a ramas oprita la 2,8 m de desenul zebrei si la 1,8 m de linia care delimiteaza trecerea. La viteza aceasta nu cred ca am lovit/o pe trecere.
Martori Din pacate nu exista martori! Am dat anunt la ziar si nu m-a sunat nimeni! Batranica a spus ca a fost pe trecere ,dar si ea a fost informata ca ar fi avut de platit spitalizarea, medicamentele, eventual masina…Era imbracata total in negru ca o Ninja. Saracuta acum 2 ani ii murise sotul… Pe dreapta si pe langa trecere erau parcate masini. Politisti nu le-au consemnat in procesul verbal iar eu dupa ce am lovit batranica nu m-am miscat de langa ea incarcand sa o ajut( mi-era frica sa nu moara in acel moment) si nu am putut sa iau nici numarul masinii care m-a orbit din fata nici al masinilor parcate.
Cel mai important lucru pentru rog ajutor public. Indicatorul propriu-zis albastru este foarte greu vizibil noaptea.Pe lapovita practic invizibil. Este un indicator cutie cu sarme, vizibil ziua , dar care nu este iluminat din interior ! Deasemenea nu are vopsea reflectorizanta. Politistii nu au scris ca e foarte greu vizibil!
Un politist imi spune ca in Romania nu prea se intampla sa existe cuplpa administratorului de drum. Mai ales acum cand primarul Clujului a ajuns premier!
Totusi. Este foarte posibil ca accidentul sa fi fost dincolo de trecere, iar daca a fost pe trecere, in acele conditii trecerea sa nu se vada efectiv.
Victima Initial doctorii au spus ca am noroc ca are numai niste contuzii dar la radiografie a aparut ca are fractura ramura ilio si ishopubiana bilaterala si ruptura tendon cvadricipital stang plus alte contuzii nesemnificative. Oare cate zile ia de la IML?
A fost operata de tendon ,iar doctorul a spus ca la bazin nu se impune operatie. Batranica se vindeca greu si nu prea coopereaza. Este neoprotestanta si are tendinta de a se lasa in voia Domnului fara a face eforturi prea mari de a merge. De asemeni i-a placut mai mult la spital decat acasa unde nu este cine sa o ingrijeasca , desi are 7,8 copii dar toti la casele lor si cu serviciu. La spital doar eu am fost cu “plicurile” la doctori, anestezisti si asistente fiindca am aflat ca daca nu se face bine si primeste peste 60 de zile nu mai e posibila impacarea partilor. Ea verbal spune ca nu doreste sa imi faca nici un rau, si sa stau linistit , dar nici nu vrea sa imi comunice o suma de bani “pana cand o sa vad cum ma mai simt”. Are 65 de ani, e grasa si probabil osteoporotica fiind victima altor fracturi nu demult. Am dat bani mai multi ca pentru mama mea la spital si i-am mai facut rost de medicamente anticoagulante de vreo 20 de milioane. Am fost informat ca daca nu depune plangere in 60 de zile nici nu se mai incepe urmarirea penala impotriva mea. Exista insa posibilitatea sa nu se faca bine repede, sa fie influntata negative de rude care ar putea vrea bani multi,multi… Expertiza tehnica sau experimental judiciar se face doar daca se incepe urmarirea penala? La serviciul meu pot am mizerii intre timp, credibilitate, onorabilitate etc…
Ce se poate face in asemenea situatie? Va multumesc mult si Sarbatori Fericite pentru toti ! ( Eu am putin parte de ele!)
daca este vorba despre pana in 60 de zile de ingrijiri medicale ,accidentul a fost pe trecerea de prieteni , atunci poate interveni , in cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa impacarea partilor .
daca accidentul nu a avut loc pe trecere , atunci lipseste unul din elementele esentiale ale infractiunii , astfel incat nu este angajata raspunderea penala a dvs .
Totusi , se poate discuta si despre culpa administratorului de drum , daca trecerea nu era corespunzator marcata (sau nu existau indicatoare de presemnalizare ale acesteia )
sfatul meu este sa va implicati in continuare in a o ajuta pe batrana , suportand cheltuielile aferente spitalizarii.
Daca batranica spune ca nu are pretentii asupra dumneavoastra ar fi indicat sa dea o declaratie in acest scop politistului care instrumenteaza cazul. Sa o ajutati cat puteti , dar sa nu va lasati santajat de ea sau de rudele sale.
Va inteleg starea de spirit si ingrijorarea. Am trecut prin aceste momente si eu, in urma cu trei ani , in seara zilei de 23 decembrie, un barbat, baut, mi-a sarit in fata masinii, dupa trecerea de pietoni. Problema era ca in aceea perioada legislatia nu prevedea prea multe obligatii pentru pietoni, ci doar pentru conducatorii auto, iar eu , cica nu am circulat preventiv. Oricum, dupa ce au venit rezultatele la analizele probelor de sange, surpriza: eu = 0, accidentatul = 1,83 la mie. Deci va dati seama, dar rezultatele au venit pe data de 4 ianuarie.
Insa m-am impacat cu acel accidentat, chiar daca el la inceput voia niste sume enorme (in acest caz i-am zis, dati-ma in judecata , si ce o sa dea instanta aia va platesc, sa vedem cat castigati dumneavoastra in aceasta perioada, el fiind pensionat), i-am platit spitalizarea si el a dat o declaratie la politie ca nu are nici o pretentie asupra mea. In aceste conditii eu mi-am primit inapoi permisul si nu au fost alte probleme.
Expertiza tehnica se face numai daca se incepe urmarirea penala impotriva Dvs. Altfel nu are rost.
Va contrazic ca nu aveti martori. Ambulanta a venit singura? Medicul sau asistenta de pe ambulanta poate sa fie martor. Intereseaza locul in care au gasit victima dupa accident. Tot ei pot declara daca existau masini parcate pe dreapta. In functie de urmele ramase dupa accident se poate stabili locul in care a avut loc accidentul. Sper sa existe toate elementele necesare stabilirii modului de producere a accidentului.
Parerea mea este s-o lasati mai moale cu banii. S-ar putea sa profite de situatie. S-ar putea nici sa nu recunoasca la politie ca i-ati dat bani.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc pentru amabilitate si sfaturile pertinente. Avand in vedere ziua de azi va doresc Un An Nou Fericit si in Sanatate ! O sa va rog sa imi permiteti sa adaug cateva date. In procesul verbal politistul nu a consemnat trei elemente importante dupa mine care nu stiu cat m-ar putea ajuta. 1. carosabilul era murdar, de la cativa metri nu se vedea zebra 2.indicatorul albastru este o cutie care "atrage" lumina nu are nimic reflectorizant, ziua se vede bine dar noaptea foarte greu pe senin , iar pe ninsoare sau lapovita este aproape imposibil de detectat 3. cat se putea vedea indicatorul de masinile parcate pe dreapta
In fine, i-am facut rost victimei de anticoagulante care nu se gasesc in farmacii de vreo 30 de milioane pana acum si am o relatie buna, omeneasca cu dansa, o vizitez des si tin legatura cu familia.Sper sa nu se interpreteze ca un mare sentiment de culpabilitate! Dar, desi dupa doua saptamani si trei zile politistii nu dadusera numar unic la dosarul meu si era de Craciun sa nu mi se prelungeasca dovada ( am reusit in ultima instanta cu prieteni la Parchet) , o " legenda de intransigenta si necoruptibilitate" a politiei rutiere, a vizitat-o pe batranica ieri, cu doua zile inainte de Revelion si i-a solicitat sa dea o declaratie/plangere impotriva mea. Doamna a refuzat spunandu-i ca am fost atent si grijuliu fata de dansa si l-a rugat sa nu mai vina. Ii spusese si la telefon acest lucru, dar el a vizitat/o peste voia dansei. S-a speriat cumplit. De atunci doamna nu mai doarme , nu mai mananca, varsa si starea ei de sanatate, cred pe fond psihic, s-a inrautatit. A chemat Salvarea noaptea. Desi am facut eforturi disperate sa o ajut in tratamentul medical poate vindecarea va fi cu mari probleme. Mai are necazuri cu inima si mai mult ca sigur este osteoporotica. Daca ajung sa fiu nevoit sa ma apar... Nu este de vina administratorului de drum ca nu curata carosabilul, nu pune folie reflectorizanta pe indicatoare, la indicatoarele cutie nu ingrijeste sau monteaza becul dinlauntru sa-l ilumineze? Astea nu au norme europene? Va multumesc si inca o data Sarbatori Fericite (pentru cine le are) ?
PS. Intotdeauna m-am mirat ca soferii dupa un accident conduc mai prost si ma gandeam cat sunt de rai soferi erau sanse mari sa se intample. Eu eram considerat sofer bun , dar lent si acum sunt atat de marcat ca am ajuns sa conduc mai rau. Si sunt o multime de indicatoare, semnalizari si desene de zebra in oras care nu se vad. Bine ca s-au vazut afisele electorale. Cred apoi ca indicatoarele si semnalizarea rutera e mai importanta chiar decat luminitele de Craciun!
Va multumesc pentru amabilitate si sfaturile pertinente. Avand in vedere ziua de azi va doresc Un An Nou Fericit si in Sanatate ! O sa va rog sa imi permiteti sa adaug cateva date. In procesul verbal politistul nu a consemnat trei elemente importante dupa mine care nu stiu cat m-ar putea ajuta. 1. carosabilul era murdar, de la cativa metri nu se vedea zebra 2.indicatorul albastru este o cutie care "atrage" lumina nu are nimic reflectorizant, ziua se vede bine dar noaptea foarte greu pe senin , iar pe ninsoare sau lapovita este aproape imposibil de detectat 3. cat se putea vedea indicatorul de masinile parcate pe dreapta
In fine, i-am facut rost victimei de anticoagulante care nu se gasesc in farmacii de vreo 30 de milioane pana acum si am o relatie buna, omeneasca cu dansa, o vizitez des si tin legatura cu familia.Sper sa nu se interpreteze ca un mare sentiment de culpabilitate! Dar, desi dupa doua saptamani si trei zile politistii nu dadusera numar unic la dosarul meu si era de Craciun sa nu mi se prelungeasca dovada ( am reusit in ultima instanta cu prieteni la Parchet) , o " legenda de intransigenta si necoruptibilitate" a politiei rutiere, a vizitat-o pe batranica ieri, cu doua zile inainte de Revelion si i-a solicitat sa dea o declaratie/plangere impotriva mea. Doamna a refuzat spunandu-i ca am fost atent si grijuliu fata de dansa si l-a rugat sa nu mai vina. Ii spusese si la telefon acest lucru, dar el a vizitat/o peste voia dansei. S-a speriat cumplit. De atunci doamna nu mai doarme , nu mai mananca, varsa si starea ei de sanatate, cred pe fond psihic, s-a inrautatit. A chemat Salvarea noaptea. Desi am facut eforturi disperate sa o ajut in tratamentul medical poate vindecarea va fi cu mari probleme. Mai are necazuri cu inima si mai mult ca sigur este osteoporotica. Daca ajung sa fiu nevoit sa ma apar... Nu este de vina administratorului de drum ca nu curata carosabilul, nu pune folie reflectorizanta pe indicatoare, la indicatoarele cutie nu ingrijeste sau monteaza becul dinlauntru sa-l ilumineze? Astea nu au norme europene? Va multumesc si inca o data Sarbatori Fericite (pentru cine le are) ?
PS. Intotdeauna m-am mirat ca soferii dupa un accident conduc mai prost si ma gandeam cat sunt de rai soferi erau sanse mari sa se intample. Eu eram considerat sofer bun , dar lent si acum sunt atat de marcat ca am ajuns sa conduc mai rau. Si sunt o multime de indicatoare, semnalizari si desene de zebra in oras care nu se vad. Bine ca s-au vazut afisele electorale. Cred apoi ca indicatoarele si semnalizarea rutera e mai importanta chiar decat luminitele de Craciun!