avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Completare 300 si 390 ?!
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Completare 300 si 390 ?!

Buna,
Societate romaneasca, cu obiect de activitate " comert cu ridicata al produselor cosmetice si de parfumerie", cu asociat unic cetatean strain ( UE ) achizitioneaza marfa de pe teritoriul unui stat din comunitate ( Germania ). Binenteles, urma sa o aduca in Romania, la sediul firmei, punct de lucru autorizat, ma rog...Intre timp , in doar 3 zile, gaseste tot pe teritoriul statului de unde a achizitionat produsele un cumparator. Intocmeste factura de vanzare si expediaza marfa printr-o firma de curierat. Ca si documente doveditoare ca acea firma de curierat a transportat marfa respectivaexista factura emisa de catre acestia, unde la expeditor este trecut efectiv cel care a vandut marfa iar la destinatar...destinatarul ! la explicatii : produse conform facturi xxxx, SOCIETATEA ROMANEASCA NEAPARAND NICAIERI.
1.Nu ar fi trebuit sa existe macar un CMR atasat facturii in care sa apara toate cele trei firme implicate in operatiune?!
2. Este posibila o astfel de operatiune si daca da, cum se declara pentru ca este clar ca nu discutam despre o operatiune triunghiulara deorece marfa nu a ajuns pe teritoriul Romaniei, practic locul unde este inregistrata entitatea care a facut aceasta operatiune?!
3. Binenteles, toate cele trei societati implicate sunt inregistrate in VIES. Din informatiile pe care eu le am despre contabilitate la nivel european este posibila o astfel de operatiune, dar nu sunt sigura daca si legea romaneasca permite asa ceva, desi teoretic ar trebui.
:frantic:
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters283545 , utilizator 05:53, 22 Martie 2013
Hello...dupa o noapte de nesomn se pare ca am dat de capatul problemei.
Voi posta solutia la acesta problema, in ideea ca poate va fi de folos cuiva, avand in vedere ca acest topic a avut destule vizualizari si nici un raspuns !
1.Nu este necesar CMR-ul deorece marfa nu paraseste teritoriul tarii de unde a fost achizionata.
2.Clar nu este o operatiune triunghiulara, ci doua operatiuni distincte :una de achizitie ( care presupune TVA deorece marfa nu paraseste teritoriul Germaniei si una de livrare (fara TVA).
Se declara in decont la achizitii - scutite in ROMANIA (au acelasi regim), iar la livrare - la neimpozabile. Pentru TVA-ul suportat in GERMANIA se poate completa D318 electronic catre ANAF in vederea recuperarii de la fiscul german.
3. Legea romaneasca permite astfel de operatiuni.

O zi plina va doresc, dragi colegi ! :D
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)
Este sau nu operatiune triunghiulara??? cristina_garea cristina_garea Firma mea B cumpara plante scutite de tva cf art 160 de la o firma din Romania A. Ulterior B vinde in Italia aceste plante catre C , doar ca marfa nu ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)