Stie cineva:
(1) care este institutia care verifica daca un tert poprit-banca/trezorerie - isi respecta obligatia de consemnare a sumelor de bani? exista vreo institutie de control? unde este reglementat aceasta?
(2) ce poti face daca tertul poprit -trezoreria/banca - face plati dupa data adresei de poprire?
Domnule Avocat, studiati cu atentie Codul de procedura civila, art. 452 si urmatoarele. veti consatata cu siguranta ca exista o institutie juridica numita validarea de poprire si veti afla ce presupune, cine o poate cere si in ce conditii. Ma refer la vechiul cod de procedura civila, pentru ca banuiesc ca in epoca lui va incadrati. oricum, pentru codul actual, difera doar numarul de articol si faptul ca validarea se poate face in termen de 1 luna.
Aici intrebarea priveste alte aspecte. validarea popririi este la mintea cocosului.
ca sa intelegi ceva din asta: citeste cu atentie intrebarea: institutia care verifica ilegalitatile tertului poprit? adica institutia de control care controleaza bancile/trezoreria. Si nu este BNR-ul!
Solicitati-i BEJ-ului sa emita o adresa catre banca-tert poprit, prin care ii va cere extrasele de cont aferente contului/conturilor poprite ale debitorului.
Isi poate intemeia adresa pe prev. art. 373 ind 2 alin 3 Cod Pr Civila, sub sanctiunea art. 108^1 alin.1 pct.2 lit.f si art. 108^3 Cod Pr. Civila. Cel putin, ca prim pas.
Domnule avocat, eu am citit cu atentie. Dumneavoastra ati citit vreodata cu atentie articolele pe care vi le-am indicat. Este la mintea cocosului care ar putea fi institutie la care va referiti. Instanta de judecata, sesizata cu o validare de poprire , solicita tertului poprit un extras de cont care sa ateste miscarile in conturile respective. O poate face si executorul, In mod sigur nici dispozitiile art. 373^2, mai ales alin 3, nu va sunt cunoscute. De aia v-am sugerat sa cititi si Codul de procedura civila, va poate ajuta in meserie, cred eu.
@ Jocandi- degeaba ti-am repetat sa citesti intrebarea. Nu Codul de procedura civila este incident la intrebarile mele.
Intrebarea priveste aspecte legate de controlul institutiei respective. Spre exemplu Corpul de control din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
@ Doina, speta nu priveste procedura executarii silite in sine. Ci aspecte de intelegere a procedurii de control a unui tert poprit! Prevederile din Codul de procedura civila sunt cunoscute. Intereseaza concret institutiile/directiile/autoritatile care controleaza bancile/trezoreriile in situatia aparitiei unor dereglaje de functionare, indiferent ca sunt aspecte penale sau civile.
In procedura executarii silite incidenta obligatiilor legale din dreptul comun -codul de procedura si/sau OG 22/2002 este clara. Inclusiv cu jurisprudenta privind aplicabilitate art. 6 in contradictie cu OG 22/2002.