avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul vechime in munca

Buna ziua!
Va adresez rugamintea de a ma sprijini in ceea ce priveste perioadele care se iau in calcul la stabilirea vechimii in munca, pentru a se ai sa imi comunicati daca perioada in care am cotizat potrivit Legii 19/2000. in calitatea de asociat unic al societatii mele,pe baza declaratiei de asigurat (am platit din propriile fonduri asigurarile de pensie, de sanatate, pentru indemnizatii de boala), se ia in calcul la stabilirea vechimii in munca.
Daca se poate, va rog sa ma indrumati dandu-mi si cadrul legal (lege, articol)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 21 Martie 2013
Numai munca desfasurata in baza unui contract individual de munca este considerata vechime in munca, potrivit art.16 alin.4 C.mun.

Perioada in care ati platit c.a.s. in baza declaratiei de asigurat, constituie stagiu de cotizare pentru pensie, sanatate.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice., art.3 alin.1 :
......
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
.......
Fiind asociat unic puteam sa ma angajez singur? Legea 19/2000 prevedea obligativitatea platii acestot contributii
La data de 29.06.2007 a intrat în vigoare O.G. nr. 82/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 , care a modificat alineatul (3) al articolului 196 ind.1 , astfel: :
"(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este."

Pana la aceasta data 29.08.2007, de la 1 decembrie 2006 textul articolului avea acest continut : Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este, cu excepţia cazului în care are calitatea de administrator unic sau membru al consiliului de administraţie.
Va rog sa iertati ca intervin aici, nu sunt familiarizata cu netul.
Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala?
Eu am interpretat ca il angajez pe 1 apr 2013 si pe 1 apr 2015 indeplineste conditiile de pensie anticipata partiala, deci beneficiez doi ani de Legea 76.
Doamna care se ocupa de depunerea dosarului la AJOFM mi-a spus ca pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.
Va multumesc pentru raspuns!
Declaratia de asigurat am incheiat-o pentru perioada nov 2005-iulie 2006. Pana la aceasta data care a fost textul legii daca ma puteti ajuta si ce prevederi erau in vigoare?

Alte discuții în legătură

Legea 76, pensie anticipata partiala miihaiiconstantin miihaiiconstantin Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca / pensii razvand86 razvand86 Buna ziua, as avea si eu o intrebare scurta la care sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. Stiu ca incepand cu 2011 s-a renuntat la carnetele de munca. In ... (vezi toată discuția)