avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 76, pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 76, pensie anticipata partiala

Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala?
Eu am interpretat ca il angajez pe 1 apr 2013 si pe 1 apr 2015 indeplineste conditiile de pensie anticipata partiala, deci beneficiez doi ani de Legea 76.
Doamna care se ocupa de depunerea dosarului la AJOFM mi-a spus ca pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: miihaiiconstantin , utilizator 20:57, 23 Martie 2013
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.85
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
...

2. Dvs. ati interpretat bine textul de lege.

3. Functionara de la AJOFM a zis si ea bine dar nu vad motivul legal al refuzului ei.

4. - Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala somerul respectiv trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: varsta 60 de ani si stagiul de cotizare de 35 de ani.
- Somerul de care vorbiti dvs. indeplineste numai conditia de varsta si mai are nevoie de 2 ani stagiu de cotizare pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

5. Asadar puteti beneficia de prevederile art.85(5) din Legea 76/2002 pana cand persoana respectiva realizeaza stagiul de cotizare de 35 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 85(5) legea 76/2002 oanamica oanamica Buna ziua, subiectul intrebarii mele il constituie conventia incheiata intre angajator si AJOFM cu privire la acordarea subventiei descrise in art 85(5) din ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in munca inutil inutil Buna ziua! Va adresez rugamintea de a ma sprijini in ceea ce priveste perioadele care se iau in calcul la stabilirea vechimii in munca, pentru a se ai sa imi ... (vezi toată discuția)
Somaj maria_corina29 maria_corina29 buna ziua, am firma in reorganizare as dori sa stiu, daca angajez persoane din somaj cu 3 ani inainte de varsta de pensionare cat timp primesc subventia? ... (vezi toată discuția)