Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala?
Eu am interpretat ca il angajez pe 1 apr 2013 si pe 1 apr 2015 indeplineste conditiile de pensie anticipata partiala, deci beneficiez doi ani de Legea 76.
Doamna care se ocupa de depunerea dosarului la AJOFM mi-a spus ca pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.
Va multumesc pentru raspuns!
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.85
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
...
2. Dvs. ati interpretat bine textul de lege.
3. Functionara de la AJOFM a zis si ea bine dar nu vad motivul legal al refuzului ei.
4. - Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala somerul respectiv trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: varsta 60 de ani si stagiul de cotizare de 35 de ani.
- Somerul de care vorbiti dvs. indeplineste numai conditia de varsta si mai are nevoie de 2 ani stagiu de cotizare pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.
5. Asadar puteti beneficia de prevederile art.85(5) din Legea 76/2002 pana cand persoana respectiva realizeaza stagiul de cotizare de 35 de ani.
Somaj
maria_corina29
buna ziua, am firma in reorganizare
as dori sa stiu, daca angajez persoane din somaj cu 3 ani inainte de varsta de pensionare cat timp primesc subventia? ... (vezi toată discuția)