Sotia mea este in concediu crestere copil pana in august, cand vor trece cei doi ani de concediu. Intrebarea mea este: cei de la locul de munca au obligatia sa o primeasca la serviciu, sau nu au aceasta obligatie si o vor trimite in somaj?
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei. - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.
2. OUG 111 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede:
Art.25:
......
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
3. Pentru a intelege de ce este obligat sa o reprimeasca inapoi la revenirea din CCC ar trebui sa se posteze un rezumat al teoriei generale a dreptului ...
Pe scurt , unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv.
Asadar, potrivit acestui principiu angajatorul este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Aceasta situatie se aplica in cazul in care optez pentru a ramane acasa doar 1 an? Deci mai exact...daca as opta sa raman in CCC doar 1 an, si dupa 11 luni, m-as intoarce in campul muncii, firma respectiva nu m-ar putea concedia atat timp cat as primi acest stimulent, in valoare de 500 ron, mai exact pana la varsta de 2 ani al copilului?
Intr-adevar, in speta, pe toata perioada cat primiti stimulent de insertie - pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil - nu veti putea fi concediata de catre angajator.
La aceasta perioada se ma adauga inca o durata de pana la 6 luni , potrivit art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010.
Stimulent insertie
victoriavic
Am inteles ca mai nou si persoanele care au ales varianta de 2 ani - concediu de crestere a copilului pot sa revina mai devreme la lucru si primesc stimulentul ... (vezi toată discuția)