avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune dupa ambii parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune dupa ambii parinti

Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum.
Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din acele casatorii anterioare. Din ce am inteles, la succesiune participa fiecare urmas in parte.
Am vrut sa deschid dezbaterea de succesiune, insa mi s-a zis ca trebuie sa ii contactez pe fiecare in parte, sa se prezinte la notar, pentru a-si exprima acceptul sau refuzul mostenirii.
Intrebarile mele sunt:
-daca fiecare isi recunoaste drepturile si se face partajul, cat timp mai pot locui in apartamentul respectiv pana sa se faca impartirea(sa se vanda si sa se imparta banii fiecarui mostenitor) ?
-daca unul din fratii vitregi locuieste acum in Spania si nu poate veni la dezbatere, trebuie sa faca o procura cuiva?
-daca apartamentul are datorii, cine va face plata acestora? toti in egala masura?
-cine va suporta costurile dezbaterii?

Va multumesc si sper sa primesc raspunsurile voastre.

Pentru dezbaterea succesiunii:
- in caz de imposibilitate de prezentare fie se imputerniceste prin procura o persoana care sa se prezinte la notar in vederea acceptarii sau renuntarii sau se da o declaratie notariala de acceptare/renuntare; va recomand sa verificati cu notarul forma declaratiei sau procurii si mai ales in ce conditii trebuie facut actul in Spania pentru a fi recunoscut in Romania (ar fi cel mai simplu sa se realizeze la un consulat al Romaniei daca este aproape de localitatea unde locuieste fratele dvs. vitreg);
- costurile dezbaterii succesiunii - normal ar fi sa se imparta in mod egal intre toti cei care vin la succesiune; dar acest lucru priveste pe succesori; in practica, persoana care deschide succesiunea achita notarului si taxa de succesiune urmand ca apoi sa isi recupereze costurile de la ceilalti.
Dupa dezbaterea succesiunii se poate face si un partaj voluntar tot la notar - daca sunteti interesata sa ramaneti in casa, va trebui sa oferiti celorlati mostenitori valoarea cotelor lor parti sau sa solicitati celorlalti mostenitori sa va lase dreptul de folosinta integrala. In acest partaj voluntar partile pot stabili cine ramane in casa, ce se va plati celor care nu doresc sa ramana in casa, daca se doreste vanzarea casei si impartirea pretului si atunci in cat timp trebuie sa eliberati casa. Daca nu realizati partajul voluntar si nu stabiliti concret ce se intimpla cu casa, aveti un drept de a sta in casa corespunzator dreptului dvs. de proprietate pe cote-parti conform certificatului de mostenitor ce vi se va elibera - recomandarea mea este insa sa discutati cu ceilalti mostenitori pentru a stabili concret ce urmeaza sa se intample - este mai bine ca situatia sa fie clara.
Legat de datoriile casei - in mod normal acceptarea unei mostenirii include si bune si rele.
Buna ziua! Va multumesc pentru mesajul anterior, revin cu intrebari.
Fratii vitregi din partea mamei(care locuiesc in Bucuresti, eu fiind din Galati), mi-au spus ca nu au pretentii la mostenire.
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez acum. Pot da ei declaratie la un notariat din Bucuresti, cum ca renunta la partea lor, iar eu sa prezint acea declaratie la notarul meu din Galati, pentru finalizarea dezbaterii de mostenire dupa mama?
da. fratii dvs sa dea declaratie de renuntare la succesiune, ceilalti care sunt plecati in afara tarii sa dea procura la Consulat si nu la un notar din tara respectiva prin care va imputernicesc pe dvs sa i reprezentati la succesiune. caci aceste procuri se inscriu intr un registru special in tarta unde nu au acces decat notarii romani si consulatele.
Mentionez ca dezbaterea de mostenire nu a fost inca deschisa oficial, in fata notarului. Acum doar adun informatii(despre cine renunta, cine accepta), si apoi deschid procedura propriu-zisa, pentru ca am inteles ca ma costa destul.
Chiar si in aceste conditii este valabila declaratia lor de renuntare? Sau trebuie deschisa dezbaterea mai intai?
Multumesc!
nu. declaratia este valabila si inainte de dezbaterea succesiunii. la fel si procura.

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioanabozgan ioanabozgan sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)