Buna seara,
as dori o mana de ajutor in a afla cand se poate pensiona o persoana care are un stagiu de cotizare de 32 de ani, din care 10 ani in conditii deosebite (grupa a II-a), nascuta in septembrie 1958 de sex feminin, din zona cu poluare-Baia Mare.
Am cautat prin legi si nu am ajuns nici pe departe la un raspuns concret, in plus am inteles ca s-a dat o lege de cateva luni prin care persoanele s-ar putea pensiona anticipat fara penalizare in zonele cu poluare (Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna, etc).
Persoana in cauza doreste sa se pensioneze anticipat, aveti unele recomandari ce ar trebui sa faca sau cum sa procedeze? (pensionare anticipata cu penalizare sau .. ?)
Multumesc pentru rabdarea cu care ajutati persoanele cu intrebari asemanatoare, ca sunt ...destule.
Buna seara.Si eu sunt in aceeasi situatie,ce sa va spun; legea spune clar ca ,toate persoanele care traiesc in orasele poluate, cele sapte localitati,,beneficiaza de reducerea virstei standard de pensionare cu doi ani.Deci se face referire la legea 263/2010 ,art..65 alin 4 si 5.La alin 5 se spune clar ca beneficiza de lege toate persoanele in pragul pensionarii si se face o precizare ca nu intra la penalizari ca in alin 4. Cei de la CJP,vor sa ne convinga ca de fapt este o pensie anticipata partiala si trebuie sa indeplinesti conditiile pentru pensionare anticipata.Eu voi da in judecata CJP ul si voi castiga 100% ! Acum referitor la pensionarea mamei sau de cine spuneti,daca este nascuta in 1958,,virsta standard de pensionare este 61 de ani si doua luni sau in functie de ce luna s a nascut si trebuie sa aiba 31 de ani si o luna parca ,pentru a avea stagiul complet de cotizare dar poate beneficiaza de pensie si cu 15 ani vechime.Daca ar fi beneficiat de aceasta lege a poluarii in anul acesta putea depune linistita dosarul .