avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces - pensionar pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces - pensionar pe caz de boala

Buna ziua,

Revin cu o intrebare in ceea ce priveste acordarea ajutorului de deces pentru pensionar - pensie pe caz de boala - care la data decesului nu mai primise pensia de 1 luna nefiind facuta verificarea la comisia de specialitate.
Este acesta un impediment in ceea ce priveste acordarea ajutorului de deces familiei.
Va multumesc pentru ajutor.
L.C.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 09:46, 22 Martie 2013
In acest caz, dansul nu mai era pensionar pe caz de boala, daca nu a fost la comisie, deci nu mai era asigurat. Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale. Se considera membru de familie:

- sotul

- copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in virsta de pina la 18 ani, sau daca-si continua studiile, pina la terminarea acestora, fara a depasi virsta de 26 ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de virsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea virstelor mentionate

- parintii si bunicii oricaruia dintre soti.


Dovada ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaratie pe proprie raspundere.


Cuantumul ajutorului de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut in cazul decesului asiguratului sau pensionarului si este stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2011 acesta este de 1011 lei.

Deci, inteleg ca daca sora care l-a ingrijit va face o declaratie pe proprie raspundere ca l-a intretinut, poate primi acest ajutor. Tot dansa se ocupa si de inmormantare...
Cum trebuie sa arate aceasta declaratie?

Multumesc din nou.
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces pentru un pensionar roman domiciliat in sua geonicola geonicola Buna seara! As avea si eu o intrebare: Am o ruda,care are domicilul stabil in Statele Unite.Este pensionar,primind deci pensie din Romania. Cand va ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces carmenmartian carmenmartian buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti : rudele unei persoane decedate (49 ani)care a lucrat si in Romania si in strainatate,beneficiaza de ajutor de deces?Ce ... (vezi toată discuția)