avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces pentru un pensionar roman domiciliat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces pentru un pensionar roman domiciliat in SUA

Buna seara! As avea si eu o intrebare:
Am o ruda,care are domicilul stabil in Statele Unite.Este pensionar,primind deci pensie din Romania. Cand va deceda,rudele au dreptul, potrivit legii, sa primeasca acel ajutor financiar de la Casa de Pensii,daca pensionarul este inmormantati in Statele Unite?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 23:24, 24 Mai 2013
Ajutorul de deces se acorda acelor persoane care demonstreaza ca au avut cheltuieli cu inmormantarea.

AJUTORUL DE DECES
BENEFICIARI

1. In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi:
- sotul supravietuitor
- copilul
- parintele
- tutorele
- curatorul
- mostenitorul (in conditiile dreptului comun)
- alta persoana in lipsa celor prevazuti mai sus care face dovada suportarii cheltuielilor ocazionate de deces.

Cuantumul ajutorului de deces este stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru anul 2011 ajutorul de deces este de . 2022 lei

2. Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale. Se considera membru de familie:
- sotul
- copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in virsta de pina la 18 ani, sau daca-si continua studiile, pina la terminarea acestora, fara a depasi virsta de 26 ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de virsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea virstelor mentionate
- parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Dovada ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaratie pe proprie raspundere.
Cuantumul ajutorului de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut in cazul decesului asiguratului sau pensionarului si este stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2011 acesta este de 1011 lei.

Sursa mesajului:
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces - pensionar pe caz de boala Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, Revin cu o intrebare in ceea ce priveste acordarea ajutorului de deces pentru pensionar - pensie pe caz de boala - care la data decesului nu mai ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare ContSters119266 ContSters119266 va rog sa imi spuneti : 1. Toata lumea primeste ajutorul de inmormantare? Adica in cazul in care cel decedat a fost angajat cu acte la o firma particulara, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bianca_tm bianca_tm In urma decesului tatalui meu din februarie 2010, nu am primit ajutorul de inmormantare de la angajator. Acum 2 luni am depus plangere la OPC Timisoara,, dar ... (vezi toată discuția)