avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine e vinovat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine e vinovat ?

undeva departe,in mediu rural,un om avea o mica gospodarie . Casa,gospodaria o avea mai departe de sat,era singur,in rest vecinii lui erau terenurile altor oameni si padure. Pentru ca pe acolo nu trecea mai nimeni,omul acesta a dezlegat cainele sau noaptea trecuta ca sa se mai plimbe,iar dimineata nu si-a legat cainele. S-a intamplat ca in ziua respectiva,sa lase poarta de intrare intre-deschisa,si chiar in ziua respectiva,s-a nimerit ca un alt om sa treaca pe acolo pe o mica carare. Cainele simtind pe omul acesta,a iesit pe poarta si s-a napustit asupra calatorului muscandu-l.

intrebare:
Cine se face vinovat?

1) Cainele ca l-a muscat pe calator.
2) stapanul cainelui ca nu si-a legat cainele si a uitat sa incuie poarta.
3) Calatorul ca a trecut pe acolo.

Se va cere si o explicatie de ce se face vinovat pe cine ati ales.
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 20:25, 23 Martie 2013
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cinstiti forumisti, intr-adevar, cainele s-a napustit in afara ograzii, insa bagati de seama ca orice planuire de aparare de cand e lumea si pamantul zice ca iti aperi avutul de dincoace si de dincolo de marginile granituite, altminterea poti patimi pagube insemnate prin slabiciune de minte si de trup.
Cainele, cu instinctul sau de animal pe care stapane-su, bag seama, l-a pierdut demult de vreme ce si-a lasat ograda desfacuta (poarta adica deschisa) prada usoara la indemana hotilor si pizmasilor, a stiut deci cainele sa apere ce datoria i-o cerea prin mijlocirea instinctului.

Asadar, vinovat eu il gasesc pe gospodar, daca nu poate dovedi ca era mort sau lancezea de vreo boala napraznica, ca de scurtime de minte nu te ingaduie nimenea, nici om de rand, nici jude.
Am sa ies,voi mai intra maine seara,pana atunci astept toate parerile,concluziile,etc.
Cei care urmariti acest subiect veti avea o surpriza maine seara cand voi mai scrie dupa ce voi citi toate comentariile d-stra.

Va reamintesc ca omul este condus de RATIUNE,pe cand orice animal este condus de INSTINCT. Undeva la mijloc cineva se face vinovat,asa ca haideti dragi forumisti sa gasim vinovatul. Impreuna vom reusi.Ganditi-va bine si puneti-va in PIELEA,LOCUL sau SITUATIA fiecaruia dintre acesti trei personaje.

Daca ati fi calatorul ati da vina pe caine sau stapan?
Daca ati fi caine ati da vina pe stapan sau calator?
Daca ati fi stapan,ati da vina pe calator sau caine?


Succes!
Buna seara,

Am revenit,insa nu am mai gasit nici un comentariu. Poate v-ati abtinut sa spuneti ceva sau nu v-a interesat.
Hei,bine,.....sa fiu sincer cu d-stra. Fapta aceasta nu stiu daca s-a intamplat,dar este de inteles ca se poate intampla sau deja s-a intamplat in unele parti din tara sau de pe acest pamant. Mereu la TV vedem cum oameni au fost muscati de cainii unor stapani. Si consider ca are de-a face si cu noi,cu cei care trebuie sa gasim solutii aici pe site-ul Avocatnet.

Aceasta poveste am citit-o intr-o carte acum vreo 7-8 ani,m-a impresionat cea ce a scris autoarea cartii,si a vrut sa ne faca sa intelegem ceva din aceasta poveste,care de fapt este o PARABOLA,si avem ceva de invatat de aici.

Asa cum a spus si @legally_aid si o stim toti,fiecare om care detine un animal,trebuie sa aiba grija de animal,el (stapanul ) se va face raspunzator ptr. incidentele pe care le cauzeaza animalul. Fie ca animalul este un caine si musca pe cineva,sau animalul este o oaie,vaca si intra in gradina altui gospodar producand pagube in gradina,acest stapan al animalului se face raspunzator de daunele produse de animal.

In povestea (parabola) de mai sus,autoarea a incercat sa ne faca sa intelegem ceva de aici,si a inlocuit aceste personaje cu alte personaje. Iata care sunt acestea:
stapanul = statul,guvernul unei tari
cainele = om aflat sub influenta bauturilor alocolice sau alte vicii
calatorul = pers,copil,femeie,etc care sufera de pe urma omului cu vicii.

Mai precis:
Asa cum stapanul cainelui care si-a eliberat cainele si a lasat poarta intre-deschisa,asa si statul,guvernul elibereaza autorizatii si aproba legi ptr.functionarea fabricilor,restaurantelor,barurilor ptr bauturi alcolice. Omul care cumpara alcool,bea si astfel,aflat sub influenta bauturiilor alcoolice, RATIUNEA nu mai functioneaza,nu mai gandeste,si cauzeaza probleme ca: omor,viol,divort,accidente de masini si de munca,copii lasati sa moara de foame ca tatii isi beau salariul in loc sa-l duca acasa la familie,etc. Noi la ora actuala consideram ca pentru producerea situatiilor neplacute,de vina este cel care a consumat bautura alcoolica ,adica CAINELE din poveste. Insa in poveste consideram ca de vina e stapanul cainelui,atunci de ce nu se face vinovat si statul,guvernul care este de fapt stapanul din poveste?
De multe ori guvernul emit legi ptr functionarea fabricilor,barurilor,magazinelor care produc si comercializeaza bauturi alcoolice,tigari etc,cu consideratia ca prin acest comert va aduce venituri la bugetul statului prin TVA,impozite,taxe,etc,insa autoarea cartii pune intrebarea: Ce comparatie pot fi aceste venituri la bugetul statului,fata de cheltuielile produse de pagubele produse de cel care a consumat alcool (cainele) ? Autoarea a mentionat o lista pierderile pe care le are statul,guvernul si iata: ajutoare sociale ptr cei ramasi fara parinti (orfani),hrana ptr cel care a comis infractiunea aflat in inchisoare,spitalizarile victimelor, etc.

Asadar am putea si noi sa intelegem ceva de aici,ca daca cainele nu se face vinovat ca este condus de instinct,atunci nici cel aflat sub influenta alcoolului nu se face vinovat,ptr ca fiind sub influenta alcoolului,nu mai gandeste,ratiunea i s-a luat,devine condus de instinct. Si dupa cum stapanul animalului se face vinovat de paguba pe care o produce animalul,la fel si statul,guvernul trebuie tras la raspundere ptr pagubele produse de consumatorul de alcool,ptr ca guvernul a DEZLEGAT LEGI si a lasat poarta INTRE-DESCHISA ( autorizatie) ptr comertul cu alcoolul.

Haideti sa gandim si astfel,si sa nu mai dam vina pe cel care a comis crima,viol,accident,care este cainele,ci sa dam vina pe stat,guvern care este stapanul animalului.

Multumesc ptr intelegere.
:clapping:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacul uni caine turdeanu turdeanu Buna ziua, O persoana intra in curtea unei case, deschizand poarta, care nu era blocata, iar proprietarii nu sunt prin preajma. Face cativa pasi in ... (vezi toată discuția)
Copilul meu a fost muscat de cainele vecinilor in strada si fapta a fost clasata ca fapta nu exista r.bobo.r r.bobo.r Buna seara.La incepul lunii lui septembrie copilul meu aflanduse in fata imobilului la joaca pe strada pe care locuiesc a fost atacat pe trotuar de cainele ... (vezi toată discuția)
Cainele vecinului intra in curtea mea Anastasia gar Anastasia gar buna ziua, situatie simpla, stau la casa, mediu rural, vecinul meu are un caine ce mereu intra pe proprietatea mea. Am facut singura gard din panou sudat, ... (vezi toată discuția)