avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Studenti in practica la companie privata
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Studenti in practica la companie privata

Buna ziua,
In cazul in care o companie incheie un contract cu o institutie universitara pentru ca un numar de studenti sa efectueze stagiu de practica (organizator de practica - practicant - partener de practica), iar acei studenti nu incheie un CIM cu compania, pe langa obligatia companiei de a le face instructajul privind protectia muncii pe perioada stagiului, ce alte obligatii mai are compania in privinta acestor practicanti?
De ex: trebuie sa le facem asigurare medicala pe perioada stagiului?
Ce alte obligatii mai are compania?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: RoloTomassi , utilizator 09:48, 25 Martie 2013
Buna seara. In situatia dumneavoastra depinde foarte mult de activitatile pe care le vor desfasura studentii in compania dumneavoastra si riscurile la care sunt expusi pe durata efectuarii perioadei de practica. In urma evaluarii de risc se stabilesc restul de masuri. Seara frumoasa.
Firma care incheie un contract cu o institutie universitara, pentru practica studentilor, are obligatia sa numeasca prin decizie interna, un lucrator/ lucratori al firmei care sa supravegheze, sa coordoneze si sa se implice direct in activitatea de practica a studentilor.
Sarcinile universitatii, respectiv ale firmei, pe timpul practicii studentilor, se mentioneaza distinct in protocolul incheiat.
Programul de practica (participanti nominal, locul de munca, orele, perioada de timp, etc.), negociat intre universitate si firma, va fi anexat la decizie si insusit de catre angajator.
Se va intocmi la nivelul firmei un Regulament de practica, care se prelucreaza sub semnatura si trebuie respectat atat de catre studenti cat si de catre lucratorii firmei.
Studentii aflati in practica (nominal) vor fi dati in grija conducatorului locului de munca respectiv, unde studentii isi desfasoara practica.
Daca doriti ca studentii sa incheie ulterior un CIM cu firma, puteti conditiona acest lucru de participarea studentilor la stagiul de practica in firma dvs.
In CIM incheiat intre firma - student/ absolvent puteti mentiona facilitatile acordate de catre firma (pensie privata, asigurare medicala privata, etc.). Aceste facilitati le puteti enumera si in contractul firma - universitate.
Trebuie mentionat ca firma prin primirea studentilor in practic isi asuma toate responsabilitatile prevazute de legea nr. 319/ 2006 pentru astfel de cazuri (instruire, evenimente produse, supraveghere si control, dotare cu EIP, materiale igienico-sanitare, alimentatie de protectie, etc.).
Orice contract bine intocmit, poate fi un atuu pentru firma in cazul producerii unor evenimente nedorite.
Va multumesc mult pentru informatie.
Avand in vedere ca pe perioada stagiului nu se incheie CIM intre noi (ca partener de practica) si student (ca practicant), suntem cumva obligati ca pe perioada stagiului sa-i incheiem practicantului asigurare medicala?
Va ultumesc inca odata!
Nu am informatii certe in sensul dorit de dvs.
Personal, nu cred ca este nevoie de asigurare medicala. Inteleg ca va referiti la asigurare medicala privata. Daca pentru toti lucratorii firmei s-a incheiat o astfel de asigurare (motivul care ar putea fi ?!) atunci este corect sa fie incheiata asigurare medicala privata si pentru studentii aflati in practica, pe perioada acesteia.
Asistenta medicala sunteti obligati sa acordati studentilor in practica, in caz de necesitate, identic cu cea acordata pentru salariatii firmei. Daca aveti incheiat contract de prestari servicii medicale cu ambulanta, spital privat, etc., studentii in practica trebuie mentionati ca numar in contractul respectiv de asistenta medicala, pentru perioada de practica.
Poate fi util un examen medical (gen examen medical la angajare si completare fisa de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii) facut studentilor inainte de inceperea practicii, daca locul de munca/ postul de lucru, unde isi vor desfasura practica (si aceasta este activa, adica efectueaza manevre/ tin locul titularului de pe post, participa activ la procesul de munca, etc.), este identificat ca loc de munca cu pericol deosebit, in special cu risc toxic (expl. instalatii pentru fabricare fosgen, clor, hidrogen sulfurat, amoniac, etc.).
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studenti in practica clls clls Ce trebuie sa fac in cazul in care la societate vin cativa studenti sa faca practica? Nu cred ca trebuie contract de munca, dar ceva-ceva tot trebuie sa am cu ... (vezi toată discuția)
Pot fi data in judecata pentru neplata unei rate de catre universitate? Julia24 Julia24 Buna ziua. Va scriu in cadrul acestui topic desi nu sunt sigura daca am postat corect si rog administratorii forumului sa ma scuze daca cumva am postat ... (vezi toată discuția)
Ce spune legea priving stagiile de internship Chriss14 Chriss14 Buna seara. Vreau, va rog frumos, sa-mi explicati in detaliu care este situatia cu internshipurile neplatite si care sunt beneficiile companiei / angajatorului ... (vezi toată discuția)