avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu plata caldurii la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu plata caldurii la bloc

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje, fara repartitoare si am centrala de apartament pe gaze. Neavand repartitoare repartizarea caldurii la noi in bloc se face pe suprafata utila. Am urmarit o emisiune tv cand dnul Opaina spunea ca asa trebuie sa fie repartizata caldura daca nu exista repartitoare. Acum, ca in bloc s-au instalat mai multe centrale de apartament, am intrebat administratora cum calculeaza caldura care trebuie sa o platim. Mi-a dat urmatorul raspuns :
- totalizeaza facturile de la Radet de la ambele scari
-calculeaza 10% din total si considera ca acea suma reprezinta caldura partilor comune (mentionam ca nu avem calorifere nici pe scari, nici la administratie si nu avem spalatorii, deci singurele parti comune sunt coloanele verticale de caldura din apartamente)
-cei 10% ii repartizeaza in totalitate debransatilor, pe cota indiviza, fiecaruia in functie de cota indiviza a apartamentului sau
-restul facturii il repartizeaza pe suprafata utila celorlalte apartamente. in functie de suprafata utila a fiecarui apartament (pe coloana de suprafata utila noi cei debransati figuram cu zero metri patrati, dar pe rubrica de caldura figuram cu cei 10%)
Administratora are si rubrica de procent la ajutoare si cat reprezinta acest procent, femeia are si scoala de administratori, are si atestat, dar eu...sunt Gica-Contra si vreau sa stiu daca imi calculeaza corect caldura pe care trebuie sa o platesc.
Am incercat sa ma documentez singura dar nu am prea inteles fiindca am gasit documentatie care se referea la suprafata radianta, nu la suprafata utila, asa cum e la noi la bloc.
Imi doresc sa fi fost destul de coerenta incat sa intelegi metodologia folosita la noi la bloc.Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care am siguranta ca mi-l veti da, avand in vedere interesul nedisimulat pe care il acordati membrilor tuturor asociatiilor de proprietari din Bucuresti. Cu respect, Nicoleta Steliana
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 17:26, 24 Martie 2013
singurele parti comune sunt coloanele verticale de caldura din apartamente)



1-Nu este necesar sa adoptati atitudinea de \"gica contra\"
Activitatea in cadrul asociatiei de proprietari se desfasoara in temeiul unor dispozitii concrete,eventuale suspiciuni/neclaritati le puteti lamuri in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007
2-Partea comuna este reprezentata de cale acces,subsol,terasa,ghene,uscatorii
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
elga50, moderator
Multumesc frumos ptr amabilitatea de a-mi raspunde, dar transformarea suprafetei utile in suprafata radianta se face probabil de catre o firma specializata, contra cost, iar noi suntem o asociatie si asa cu datorii imense la Radet (motiv ptr care ne-am debransat de la Radet si ne-am instalat centrale de apartament). Ma repet : in bloc nu exista nici un calorifer niciunde altundeva decat doar in apartamentele noastre. Mie mi se pare ciudat de ce debransatii suporta in totalitate cei 10% reprezentand partile comune ale intregului bloc si daca acesti 10% nu sunt prea mult. Administratora mi-a aratat Ordinul Guvernamental 343 /2010-2011 in care partile comune pot si considerate chiar 30-40% din facturi, dar la noi la bloc in ultima AGP si mai apoi intr-o sedinta de Comitet Executiv , pentru ca nu avem alte calorifere decat cele din apartamente, s-a hotarat ca partile comune sa fie considerate doar 10%. Si mai am o nelamurire : la cei debransati tevile care mai sunt ale blocului si care radiaza caldura le repartizeaza pe cota indiviza, iar la cei nedebransati aceste tevi sunt cuprinse in suprafata utila a apartamentului iar caldura radiata de ele este repartizata pe suprafata utila.
Eu credeam ca este usoara munca asta de administrator, dar si calculul ajutorului nu este un lucru foarte simplu! Dna administrator are 500 lei salariu net iar noi suntem 130 de apartamente si dansa face si contabilitatea si munca de casier platitor. Avem doar un inspector de munca. Nu este prea mare salariul la un contract de munca de 2 ore pe zi?
Mi-a aratat Registrul de casa si desi are doar 2 zile de incasari dansa incaseaza oricand la usa, cred ca sa aiba activitate zilnic. Cu alte cuvinte...platesc corect caldura sau cer o verificare de la Primarie?
De principiu:
- tevile verticale nu sunt ale blocului, ci ale dv., ale proprietarilor si fac parte din proprietatea comuna;
- agentul termic care circula prin toate instalatia din bloc incalzeste toate spatiile, comune si individuale deopotriva, deci trebuie platita de toti.
- procentul de 10% este un procent relativ mic fata de valoarea lui reala daca ar fi sa va faceti un inventar al SET-ului instalatiei comune si caloriferelor inca existente din scara dv.
- procentul de 10% a fost stabilit arbitrar de dv. in AG, asa incat administratora nu face decat sa aplice acest procent.

Specific:
- nu stiu cum a fost hotararea AG in care ati stabilit valoarea procentului si cum sa fie impartit, asa ca e bine sa consultati PV al acelei AG.
- administratora v-a pomenit de Ordinul 343/2010 pentru a va arata totusi ca procentul real este cuprins intre 30-50% din valoarea facturii pentru incalzire, asa ca acest 10% - inca o data o spun, arbitrar ales - este foarte mic. Pentru condominiile necontorizate cu repartitoare nu exista legislatie specifica, se aplica arbitrar o repartizare in functie de cota-parte indiviza, adica de suprafata, asa cum se repartiza odinioara, numai ca atunci toata lumea era conectata la sistem si repartizarea aceasta reflecta realitatea. Intre timp unii s-au deconectat, altii si-au schimbat caloriferele, altii si le-au suplimentat si in balcoane si sistemul de repartizare pe cota-parte indiviza a devenit cu totul si cu totul arbitrar pentru ca nu reflecta cu adevarat ce e in teren, cat consuma real fiecare apartament.
- daca doriti sa vi se calculeze corect caldura, atunci trebuie sa chemati o firma de specialitate care sa va faca inventarul instalatiei si sa stabileasca pentru fiecare apartament SET-ul specific in care se include atat cota-parte din SET-ul spatiillor comune, cota-parte din SET-ul tevilor verticale si SET-ul specific al caloriferelor in cazul celor inca conectati la sistem.
Toate aceste valori se aduna pentru fiecare apartament si ar rezulta procent specific fiecarui apartament din factura de incalzire. Ma tem ca in acest caz ati ajunge sa platiti mai mult decat acum.


In legatura cu ajutoarele la caldura nu am inteles care este problema. Ele se calculeaza pe baza procentului din caldura repartizata apartamentului cu pricina, procent stabilit de primarie pe baza declaratiei pe proprie raspundere cu privire la venitul declarat de fiecare familie. De exemplu daca la ap.100 caldura in luna ianuarie a fost 300 lei si procentul in care s-a incadrat venitul familiei este de 10%, atunci ajutorul pentru caldura va fi de 30 lei.

In privinta salariului administratorei va spun o parere personala: aveti o administratora modesta. La un asemenea bloc salariul net, in Bucuresti, ajunge aproape de 1000 lei. Activitatea de administratie nu inseamna numai ce vedeti dv. ca activitate de casierie, este mai mult. Numai stresul creat in relatia cu locatarii si valoreaza 500 lei. Cine nu crede, poate incerca sa fie administrator in blocul unde locuieste.

Repartizarea pe cota-parte indiviza este acelasi lucru (adica are acelasi rezultat) ca repartizarea pe suprafata utila.
Din cele relatate de dvs. se poate intelege ca procentul de 10 % se imparte numai debransatilor, in ordinul 343/ 2010 pe care administratora il arata curiosilor sunt niste procente mai mari dar care se impart tuturor proprietarilor. Acuma, ca o fi mai mult sau mai putin de repartizat in varianta cum se calculeaza acolo, nu mai are importanta deoarece pentru acest sistem de repartizare ati optat dvs. proprietarii printr-o hotarare cu majoritate simpla. Odata ce v-ati hotarat cum sa se faca, nu este corect sa faceti asa pana intervine alta hotarare ?.Ca o fi corect sau nu, odata ce s-a hotarat... .
Ordinul 343/2010 al ANRSC nu este aplicabil decat in situatia existentei repartitoarelor.
Pentru situatia fara repartitoare se aplica Ordinul 233/2004 al ANRSC.
Le gasiti pe site-ul lor la realizari legislative.

Povestea cu 10 % din factura pentru cei cu centrale nu este legala.
Este doar o modalitate de a subventiona pe cei care nu au centrale (si bani ca sa si le puna).
Este sufiicent sa calculezi suprafata exterioara a coloanelor dintr-o camera si sa o compari cu suprafata caloriferului ca sa iti dai seama ca sumele cerute pentru coloane nu se bazeaza pe un fapt real ci pe o aberatie a unor oameni incorecti / incompetenti dar promovati pe criterii politice pentru a ne face noua legi.

Pentru a justifica cei 10 % ceruti ar trebui ca suprafata coloanelor (o pereche de cilindrii) sa fie cel putin 10 % din suprafata caloriferului din camera respectiva). Nu este vorba la calorifer de dimensiunile lui pentru ca orice calorifer are "aripioare" pentru a radia mai bine caldura.
Puteti incerca sa aflati informatii despre SET (suprafata termica echivalenta) fie de pe net fie de la firmele care vand calorifere. Ei ar trebui sa aiba datele necesare pentru a putea clientul sa faca alegerea corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Incalzire spatii comune grigorevasile58 grigorevasile58 Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)