avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salut - se cere analiza HIV la angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salut - se cere analiza HIV la angajare?

am si eu o intrebare,ce analize se cer pentru angajare am fost depistat cu hiv in 2009. am categoriile b,c,c e,si atestatele marfa,gabarit,etc.la analize pentru ele nu mi sa cerut decat VDRL pentru ca sifilisul poate provoca tulburari psihice.am vreo sansa sa pot munci in regula?la actele petru angajare sa se ceara si hiv?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 09:05, 24 Martie 2013
In functie de riscurile din "Fisa de identificare a factorilor de risc profesional", care trebuie completata de catre angajator si transmisa catre medicul de medicina muncii, se pot stabili examinarile necesare.

In general, pentru conducatori auto, analizele care se fac la angajare includ urmatoarele:

- glicemia
- electrocardiograma
- audiograma/examen ORL
- examen psihologic
- examen oftalmologic/viziotest
- examen neuro-psihiatric la indicatie.

Mdicul de medicina muncii poate recomanda si alte analize pe care le considera necesare, insa analiza pentru depistarea HIV nu face parte dintre ele.

Cadrul legal impune pastrarea confidentialitatii actului medical si este ilegal ca angajatorul sa se foloseasca de datele din dosarul de medicina muncii (date la care el nu are acces) pentru a concedia un angajat. Deci chiar daca i-ati spune medicului ca sunteti infectat cu HIV, aceasta informatie nu ar trebui sa ajunga la angajator.

Mai trebuie sa stiti ca toate costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

mediator_comeaga a scris:

- examen oftalmologic/viziotest


Conform HG 355/2007 modificata prin HG 1169/2011 examenul oftalmologic se mai face doar la riscul de radiatii ionizante.
Iar viziotest nu inseamna examen oftalmologic, acesta din urma fiind efectuat da catre un medic oftalmolog. Nu sinteti singurul care face aceasta confuzie. Se intimpla si la cele mai mari spitale din Romania.
Multi nu stiu nici ca exista HG 1169/2011.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
ionion2000, utilizator
Va multumesc pentru precizare. Eu preluasem informatiile de pe pagina unui cabinet de medicina muncii, pentru a da un raspuns cat mai exact. Se vede treaba ca si ei sunt in eroare.

Sunt o "ea", nu ca ar conta:D, speram sa fie evident din avatar...

P.S. Slash-ul dintre examen oftalmologic si viziotest nu cred ca sugereaza sinonimia termenilor, altfel s-ar fi folosit paranteza. Mai curand sugereaza ca se pot efectua fie unul, fie celalalt.
Intre noi fie vorba, sa nu faci examen oftalmologic unui sofer e destul de straniu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:

Intre noi fie vorba, sa nu faci examen oftalmologic unui sofer e destul de straniu...


Va rog sa cititi fisa 140 din HG 1169/2011.
In loc de examen oftalmologic, medicul de medicina muncii efectueaza examinarile de baza ale aparatului vizual (poate sa foloseasca si viziotest sau alte aparate de acest gen, daca vrea si daca are, nu e obligatoriu) si, daca e nevoie, e trimis la medicul oftalmolog pentru examen oftalmologic (unde presupun ca poate folosi si viziotest printre altele).

Acum cred ca e de inteles si nu e straniu, nu numai intre noi fie vorba.

Daca doreste, angajatorul poate sa plateasca, in plus, pentru examen oftalmologic, chiar daca nu e necesar. Dar angajatorul nu stie acest lucru, legal, ci ceea ce i se spune de catre persoane rau intentionate sau neinformate.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
ionion2000, utilizator
Cum ma framanta problema controlului oftalmologic, am mai sapat dupa informatii si am gasit un ordin al Ministerului Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei:

ORDIN Nr. 447 din 24 martie 2003
Art. 1
Se aproba Instructiunile privind examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei, prezentate in anexa nr. 1, precum si organizarea, functionarea si componenta comisiilor medicale si psihologice de siguranta circulatiei, prezentate in anexa nr. 2.
Art. 2
(1) Prezentul ordin este obligatoriu pentru toate persoanele juridice al caror personal are responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei, precum si pentru persoanele fizice care prin activitatea lor au responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei.


In anexa nr. 1 care prevede instructiunile privind metodologia de examinare, la art. 18 si 19 se prevede obligativitatea personalului din anexa 2 sa efectueze pentru angajare, control periodic, reangajare, etc. control medical de medicina interna, chirurgie generala, oftalmologie, ORL, neurologie si psihiatrie.

Anexa nr. 2 include soferii de transport persoane si marfuri, atat pentru trasnport intern, cat si international.

De aici rezulta ca soferii profesionisti (transport persoane sau marfuri, nu conteaza) fac examen oftalmologic, eu asa concluzionez. Mai ales ca in HG de care vorbeati, se prevede in Anexa nr. 1 punctul e):

"la angajarea în muncă, precum și cu ocazia examenului medical periodic al lucrătorilor care concură la siguranta circulatiei din sectorul transporturi feroviare, navale și aeriene, al conducătorilor auto, precum și al altor categorii de lucrători care desfășoară activităti specifice, se vor efectua și examinările stabilite prin reglementări speciale, în scopul constatării dacă starea sănătătii le permite să îndeplinească munca ce li se încredintează".


Am cautat si despre viziotest cate ceva: Viziotestul este o examinare a analizatorului vizual.

Acesta ajuta la determinarea:

- acuităţii vizuale;
- câmpului vizual;
- vederii cromatice;
- vederii tridimensionale;
- convergenţei; etc.

In medicina muncii, viziotestul se impune persoanelor care sunt expuse la suprasolicitare vizuala: personal utilizator ecrane PC / luminoase, munca la inaltime, la intuneric, in schimburi alterne, conducatori auto, utilaje diferite etc.


Asa ca nu ma mai simt jenata ca am furnizat informatii eronate, ceea ce incerc intotdeauna din rasputeri sa nu fac, pentru ca pare ca ceea ce am spus era corect. Poate ca viziotestul nu e chiar sinonim cu examenul oftalmologic, dar tot la ochi se face ;).

Fisa 140 se refera la "persoane care in cadrul activitatii profesionale conduc utilaje, vehicule de transport intrauzinal si/sau masina insitutiei" Mai exact soferi de buldozer, macara, etc. sau soferii de firma care fac drumuri cu contabila la banca, nu soferii profesionisti despre care vorbeam mai sus, care au responsabilitati privind siguranta circulatiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Medicina muncii, analize necesare angajare sofer profesionist Cristiann90 Cristiann90 Buna ziua, urmeaza sa ma angajez ca sofer de tir. Problema mea este ca sufar de Hepatita B. Cand am mers sa fac fisa medicala pentru a ma inscrie la scoala de ... (vezi toată discuția)
Analize medicale angajati raresbogdan raresbogdan Care este valabilitatea analizelor medicale la angajare si periodice ale conducatorilor auto - transport marfuri intern . Ma refer la avizul psihologic si ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca de la o analiza neefectuata? vivi23ro vivi23ro in ianuarie sotul a fost anuntat impreuna cu ceilalti colegi ca trebuie sa treaca de la vechea firma la una noua sub acelasi patron , probabil atificiu ... (vezi toată discuția)