avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salut - se cere analiza HIV la angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salut - se cere analiza HIV la angajare?

am si eu o intrebare,ce analize se cer pentru angajare am fost depistat cu hiv in 2009. am categoriile b,c,c e,si atestatele marfa,gabarit,etc.la analize pentru ele nu mi sa cerut decat VDRL pentru ca sifilisul poate provoca tulburari psihice.am vreo sansa sa pot munci in regula?la actele petru angajare sa se ceara si hiv?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 09:05, 24 Martie 2013
Conducatorii auto sint de 2 feluri:
- cei care au responsabilitati in siguranta circulatiei si care fac periodic examenele medicale prevazute in Ordinul 447/2003, apoi conform HG 355/2007 merg la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract si isi obtin fisa de aptitudine;
- ceilalti (care nu au responsabilitati in siguranta circulatiei) care conform HG 355/2007 merg la medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract si isi obtin fisa de aptitudine;

Fara fisa de aptitudine lucratorul nu are voie sa lucreze.

P.S. Nu ati precizat faptul ca lucratorul are sau va avea responsabilitati in siguranta circulatiei. Vreti sa ghicesc?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
ionion2000, utilizator
Stimate domn,

Eu nu am precizat nimic. Cel care a deschis topicul a pus o intrebare, care viza oricum alt subiect, dumnealui fiind interesat daca i se va cere sa isi faca analiza pentru depistarea HIV.
Eu i-am raspuns, de buna credinta, incercand sa ii ofer un raspuns cat mai clar si detaliat. Nu "mi-am dat cu parerea", ci am cautat niste informatii care sa aiba un minim grad de expertiza. Am un nivel oarecare de cunostinte, pentru ca am fost, la randul meu, angajator si m-am informat. In plus, am formatie juridica si chiar daca nu stiu legile pe de rost, stiu sa le citesc si sa le interpretez.

Dumnealui nu facuse nicio diferenta, mentionand doar ce categorii si atestate detine. Din ceea ce prezenta, se incadra mai curand la sofer profesionist sau, oricum, ar fi putut aplica pentru un astfel de post.

Dumneavoastra m-ati taxat imediat in legatura cu obligativitatea examenului oftalmologic si diferenta intre acesta si viziotest, insa ati fost usor superior si cam aspru, asa mi s-a parut. In a doua postare m-ati mustrat chiar, voalat, pentru ca dezinformez angajatorii. Cam mult spus, un angajator serios nu cauta raspunsuri pe forum! Iar eu nu raspund niciodata unei intrebari la am dubii in legatura cu raspunsul, din principiu.

Demersul meu ulterior a fost unul de bun simt si de interes chiar personal, caci mi se parea grav ca un sofer care transporta persoane, de exemplu, sa nu aiba obligatia de a-si controla amanuntit vederea. Ma rog, angajatorul lui are obligatia de a-l trimite sa o faca...

Concluzie: nu am intrat in polemica neaparat si nu am vrut sa demonstrez nimic. Doar m-am aparat de niste presupuneri pe care le-am perceput ca neintemeiate la adresa mea si am vrut sa-mi lamuresc niste curiozitati.

Va propun sa incheiem acest schimb de replici, cred ca domnul care a intrebat si-a aflat raspunsul. Aceasta era de fapt singura miza.

Cu consideratie!
Pt. mediator_comeaga:
Imi cer scuze ca am incurcat userii, din viteza, dar ceea ce am spus mai sus e correct, oricum.
Pe de alta parte, nu v-am criticat pe dvs., ci pe unii angajatori care nu citesc legislatia preferand sa se informeze verbal sau deloc.
Si daca aveti, cumva, intrebari legate de medicina muncii, va rog sa ma intrebati, chiar si pe privat, nu e nevoie "sa sapati".
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
ionion2000, utilizator
Bine ca ne-am lamurit!
Ar fi fost si mai bine ca dumneavoastra sa fi completat pur si simplu raspunsul meu initial in loc sa pierdem toti atata timp, insa tot e bine ca am acoperit in final subiectul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii, analize necesare angajare sofer profesionist Cristiann90 Cristiann90 Buna ziua, urmeaza sa ma angajez ca sofer de tir. Problema mea este ca sufar de Hepatita B. Cand am mers sa fac fisa medicala pentru a ma inscrie la scoala de ... (vezi toată discuția)
Analize medicale angajati raresbogdan raresbogdan Care este valabilitatea analizelor medicale la angajare si periodice ale conducatorilor auto - transport marfuri intern . Ma refer la avizul psihologic si ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca de la o analiza neefectuata? vivi23ro vivi23ro in ianuarie sotul a fost anuntat impreuna cu ceilalti colegi ca trebuie sa treaca de la vechea firma la una noua sub acelasi patron , probabil atificiu ... (vezi toată discuția)