avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperarea restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperarea restantelor

Buna sera
Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor:
In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform căreia sa-l constrangem. Care este suma pentru care putem demara procedura de recuperare? După câte luni ? Administratorul spune ca timp de 3 luni nu are voie sa-i zica nimic. Este adevărat? Un altul nu a plătit de 7 luni si spune ca suma nu este mare ( 500 lei ). In cazul in care uni nu au plătit nimic la fondul de rulment, putem sa-i obligat intr-un fel? Sa înțeleg ca cei corecti sunt prosti?
Va multumescX-(
Cel mai recent răspuns: martady , utilizator 21:05, 24 Martie 2013
L nr 230/2007
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
elga50, moderator
martady a scris:
In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform căreia sa-l constrangem.

Legea 230/2007 si HG 1588/2007 va da dreptul sa calculati penalizari si sa actionati in judecata restantierii.
Care este suma pentru care putem demara procedura de recuperare? După câte luni ? Administratorul spune ca timp de 3 luni nu are voie sa-i zica nimic. Este adevărat?

Nu exista o limita minima prevazuta legal. Oricarui restantier i se calculeaza penalizari conform sistemului propriu de penalizari al asociatiei de proprietari adoptat de comitetul executiv. Dupa 90 de zile de intarziere la plata, asociatia, prin presedinte (nu administrator) poate actiona restantierul in judecata. Administratorul, presedintele, membrii comitetului pot discuta cu restantierii, pot trimite notificari, pot atentiona, notifica...
Un altul nu a plătit de 7 luni si spune ca suma nu este mare ( 500 lei ). In cazul in care uni nu au plătit nimic la fondul de rulment, putem sa-i obligat intr-un fel? Sa în?eleg ca cei corecti sunt prosti?

Da, 500 lei nu este o suma mare in unele asociatii unde 500 lei poate fi intretinerea pe o luna. Dar aceiasi 500 lei poate fi foarte mult pentru un restantier care are de plata 20-30 lei/luna. La 7 luni poate fi actionat in instanta indiferent de suma restanta.
Restanta la fondul de rulment se poate penaliza ca orice restanta.
Cei corecti sunt corect si nu prosti. Pot fi oameni corect sau incorecti, fara ca aceasta sa tina de prostie, de pregatire sau de IQ.

Adriantot, moderator
Va multumesc tare mult pentru ajutor. Deci, am în?eles bine ca pana la 90 zile pot trimite notificare sau cum i-am spus eu măcar o nota informatica in cutia postarea prin care ii reamintesc ca are o datorie de 999 lei restante pe 3 luni plus 400 lei pentru luna curenta. Dar, administratorul este un tip comod, iar pre?edintele nu se implica deloc. Sa va mai spun ca actualul adm. A fost numit in Octombrie 2012 pentru ca fostul administrator a lăsat un gol de aproximativ 9000 lei si nici pentru asta nu se agita.

Mai am o întrebare , dl administrator spune ca nu este obligat sa calculeze penalitati pentru restante la fond rulment, poate mă ajutati cu ce articol, banuiesc ca tot in legea 230?
elga50, moderator
Administratorul dv. cam "tine cu ursul", bag seama! :)

Penalizari se platesc pentru orice suma neachitata, dar daca in statutul dv. se specifica anume ca penalizarile se calculeaza numai pentru cotele neachitate, atunci ....administratorul face ce se spune in statut.

E chestiune de organizare interna a asociatiei.
Cereti statutul asociatiei sa va arate unde scrie acest lucru....si de asemenea cereti sa va arate unde in lege spune ce categorie de sume neachitate se penalizeaza....
O sa-l incuiati. :)

Ca poate sa nu se simta obligat si sa munceasca, e o chestiune de percepere personala.. Numai ca ce trebuie sa faca nu tine de perceperea personala, ci de ceea ce prevad legile, normele, statutul.....

HG. 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.

Legea 230/2007:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

martady a scris:

Deci, am în?eles bine ca pana la 90 zile pot trimite notificare sau cum i-am spus eu măcar o nota informatica in cutia postarea prin care ii reamintesc ca are o datorie de 999 lei restante pe 3 luni plus 400 lei pentru luna curenta. Dar, administratorul este un tip comod, iar pre?edintele nu se implica deloc.
........
dl administrator spune ca nu este obligat sa calculeze penalitati pentru restante la fond rulment, poate mă ajutati cu ce articol, banuiesc ca tot in legea 230?

Pai daca administratorul este comod iar presedintele nu se implica, dupa cum spuneti, inseamna ca dumneavoastra nu sunteti nici administrator nici presedinte.
In ce calitate vreti dumneavoastra sa-i notificati pe restantieri?
Acele notificari se fac si se semnaeza de presedinte si administrator.
Administratorul este obligat sa calculeze penalizarile asa cum prevede sistemul de penalizari adoptat de comitetul executiv al asociatiei dumneavoastra.
Cititi cu atentie articolele postate mai sus si observati ca se repeta expresia "Asociatia de proprietari poate..." ceea ce inseamna ca nu este obligata. Asa ca nici administratorul nu este obligat daca nu a primit sarcina sa aplice sistemul de penalizari adopatat de comitetul executiv.
Prin acest sistem propriu de penalizari se poate stabili printre altele (procentul de penalizare, data scadenta...) si sumele concrete ce se penalizeaza: cote intretinere, reparatii, fond rulment, fond reparatii ...
Asa administratorul va avea un instrument clar de lucru si o sa-l aplice luna de luna.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sorraine sorraine buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi ... (vezi toată discuția)