Buna ziua,
Doresc sa stiu ce se poate intampla si cum sa fac sa respect si legea dar si vointa copilului.Fetita mea de 7 ani, care imi este incredintata mie, este obligata de lege sa plece cu tatal 2 sambete pe luna de la 10 la 18.00.Tatal care nu a cautat-o in ultimele 8 luni, apare la usa cu verdictul la ora 12.00, cu o doamna in calitate de martor si sustine ca a venit sa ia copilul.Precizez ca fetita este un copil din afara casniciei, ca tatal bilogic nu a stat cu ea niciodata mai mult de 20 de min si ca a vazut-o de max 10 ori in acesti 7 ani.Pensie alimentara plateste de 3 ori pe an, cand doreste doar.Cat timp a avut dreptul sa o viziteze samb de samb dar la domiciliul meu nu a venit decat de 10 ori in 7 ani facand si atunci scandal in cateva minute pe care le statea in timpul vizitei, dar acum cand a primit dreptul de a o lua de la domiciliul meu a venit imediat.Precizez ca este un om foarte violent, am dovada de la IML, este violent fizic dar mai ales verbal in prezenta fetitei, motiv pentru care cea mica nu doreste sa stea impreuna cu el nici macar o clipa si nu doreste sa stea in preajma lui.In timpul procesului, fetitei i-a fost facuta expertiza psihologica din care a reiesit ca tatal este un discomfort pentru ea si ca trebuie sa incerce treptat sa o "cucereasca
'.In loc sa incerce sa se apropie de ea, tatal bilogic a venit cu martora sa o ia de la domiciliul meu conform programului stabilit de instanta, si cand fetita a refuzat mi-a spus clar ca are martori si se va adresa politiei.Copilul nu il cunoaste, acest barbat nu a stat niciodata cu noi, noi nu am locuit niciodata impreuna, nu cunoaste nevoile copilului si nici nu il intereseaza sa le cunoasca si asa cum mi-a marturisit da doar o lupta cu mine, pentru ca l-am acuzat penal cand am fost batuta si copilul este doar o victima si doreste doar sa se razbune prin copil.Ce pot face ca sa nu am probleme cu legea dar sa respect si decizia copilului de a nu pleca cu tatal biologic?Precizez ca fetita este traumatizata de ziua de samb, plange foarte rau, face crize de spasmul hohotului de plans datorita acestei situatii si ma implora samb sa plecam de acasa ca sa nu o poata lua.Va rog, daca se poate sa-mi dati un sfat ce pot sa fac si la ce ma pot astepta legal daca nu se va indeplini hotararea judecatoreasca si fetita nu va pleca cu el si nu va accepta nici o alta expertiza sau consiliere psihologica deoarece refuza sa mai mearga sau sa mai vb cu psihologi si nu doresc sa o fortez mai mult decat am facut-o deja?
Multumesc frumos.
Stimata mamica, data viitoare va trebui sa aveti si dvs. martor ca fetita refuza plecarea sau sa aveti un aparat de filmat si sa filmati cand fetita refuza si plange.
Sa nu va mirati daca martora adusa de el va declara ca dvs. ati refuzat sa-i dati copilul(de parca fetita ar fi un sac de cartofi!), acest tip de om are obiceiul de a se folosi de martori mincinosi.
La Politie inca nu va poate reclama, art.307 alin .2 privind nerespectarea unei hotarari judecatoresti prevede ca este infractiune "nerespectarea repetata" a hotararii.
In cazul dvs., nu este nici o nerespectare, fiindca fata a refuzat , insa martora poate minti si aici, sunteti descoperita, asa ca data viitoare va asigurati cu dovezi.
In schimb, poate veni cu un executor judecatoresc, acesta va putea consemna refuzul copilului, va va da termen de 30 de zile sa convingeti fetita ca e un lucru bun pentru ea sa plece cu nenea si cu tanti, daca fetita tot nu s-a lamurit, va trebui sa o duceti la consiliere psihologica cu durata de maxim 3 luni.
In functie de constatarile psihologilor de la DGASPC, acestia vor intocmi un raport pe care-l inainteaza executorului sau instantei, nu e prea clar, insa legea prevede reluarea executarii silite si daca copilul refuza in continuare, parintele la care locuieste poate fi obligat la plata unei sume cuprinse intre 100 - 1000 lei/zi intarziere in gavoarea parintelui la care nu locuieste copilul, dar nu mai mult de 3 luni.
Asta e legea din Romania.
Logic, acel raport al psihologilor ar trebui sa reprezinte documentul in baza caruia sa se schimbe modul de relatii ale acelui parinte cu minorul, fiindca toate legile sunt facute in interesul major al copilului, astfel incat din om sa devina neom.
Dar daca fetita refuza sa mearga la acea consiliere psihologica ce se face in aceasta situatie?Ea in acest moment refuza si sa mai stea sambata acasa.Plus ca exista deja o expertiza psihologica in care tatal este sfatuit sa se apropie gradual de copil, fara sa traumatizeze minora si este scris negru pe alb ca in momentul de fata pentru minora tatal este perceput ca un disconfort.Eu inteleg ca legea e facuta asa , dar oare nu e normal sa inteleaga cineva ca fiecare caz in parte este diferit ?
Stimata doamna, eu sunt doar un caz similar cu al dvs. si la noi, in vara, acel tata a obtinut si un program de vacanta, dupa ce a vazut copilul de 3 ori intr-un an si a venit in prima zi cu martor, dar a simulat ca suna la poarta, a doua zi dimineata a venit deja cu politistul, ne-a facut dosar penal, a venit iar cu martori si cu Politie, apoi si cu executare silita ilegala, iar judecatorii, pe langa ca au fixat termenul recursului dupa terminarea perioadei de vacanta, au si refuzat suspendarea executarii sentintei, mai mult, au cerut parerea taticului daca sa ne inapoieze cautiunea de 500 lei si el s-a opus, urmand a cere despagubiri...
Deci de la judecatori sa nu va asteptati la nimic bun, fac ce vor si nici macar mustrari de constiinta nu au ca distrug suflete nevinovate de copii.
Asa ar trebui sa fie cum spuneti dvs., dar din pacate, traim unde traim.
Puterea sta in fetita, este un cetatean si are vointa.
Nu stiu cum va decurge consilierea psihologica, si noi vom fi in curand angrenati in aceasta activitate. Pot sa va spun ca asta vara, cand tot taticul iubitor a solicitat evaluarea minorului , mult mai mic, si acesta a refuzat plecarea, am informat psiholoaga si am invitat-o la noi, sa il lamureasca dansa sa mearga la ea. A venit acasa la noi si i-a facut evaluarea, dar consilierea nu cred ca se poate face acasa.
Pana atunci, stati linistita, vedeti pe moment ce trebuie sa faceti.
P.S. Noua ne-a dat cu luarea peste noapte, de sambata pana duminica, copilul nu merge fara mama nici pana la colt, darmite sa doarma cu un strain in pat?
Tocmai pentru ca nu cred ca se poate face consilierea acasa as dori sa stiu ce pot suporta legal vorbind daca refuz aceasta consiliere, adica daca refuza fetita si eu accept refuzul ei fara sa o oblig sa mearga. In afara de amenda totusi mi se poate forta copilul sa plece impotriva vointei ei?