avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului.

Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ron. Programul de vizita nu a fost niciodata respectat de acesta, mai mult venea la orice ora si imi bocanea in usa pe motiv ca plateste pensie alimentara si are tot dreptul sa vina sa vada fetitele in locuinta mea, a mamei mele.Mereu primesc injurii si imi aduce invective prin intermediul fetitelor pe care incearca sa le manipuleze impotriva mea. Din luna august acesta a fost dat afara de la locul de munca si a platit fetitelor pana in prezent doar suma de 400 de lei trimisi prin mandat postal. Intrebarea mea este urmatoarea, vazand ca tatal fetitelor nu contribuie de apropape jumatate de an cu nimic la cresterea fetitelor dar are pretentii atat el cat si parintii lui sa viziteze fetitele si sa le ia in weckend-uri, situatie cu care nu sunt de acord pentru ca incearca sa faca psihologie cu minorele impotriva mea.Este posibil sa-i inlatur acest drep? Plus tatal fetitelor ma urmareste mereu, imi face fotografii daca ma vede cu o alta persoana, vine la usa mea cu persoane diferite ca martori precum ca nu vreau sa-i dau fetitele, mama acestuia s-a dus la scoala fetitei sa aibe informatii despre stare ei scolara, tatal se prezinta la serbari fara sa-mi comunice nimic. Am tinut foarte mult de avea o legatura umana, dar a fost imposibil iar acum doresc sa-i inlatur dreptul de vizita atata timp cat refuza sa plateasca pensia alimentara care oricum este foarte mica pentru cele doua minore.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:50, 12 Ianuarie 2013
Pentru neplata pensiei de intretinere datorata, puteti sa depuneti o plangere la politie sau parchet, pentru abandon de familie.

In ceea ce priveste interzicerea dreptului de vizita stabilit prin instanta, nu puteti face nimic. Este tatal copiilor si are acest drept... (chiar daca comportamentul lui este ... cel putin ciudat... asta ca sa fiu eleganta in exprimare):sorry:
Amalia&elena
Nu va recomand sa porniti pe calea proceselor, este un consum inutil de energie si bani.
Instantele din tara nu fac legatura intre drepturile si obligatiile parintesti, mai mult, actualmente se marseaza pe drepturile tatilor, care sunt prioritare fata de obligatiile lor.
Desi legea 272/2004 stipuleaza clar ca parintii au obligatii egale fata de odrasle, necorelarea drepturilor cu obligatiile parintesti duc la nenumarate situatii identice cu a dvs.
Nu incercati sa nu lasati fetele in vizita, daca ele doresc sa mearga, daca o faceti, va puteti trezi la poarta cu Politia, executorul, puteti fi obligata tot dumneavoastra sa mergeti cu ele la consiliere psihologica luni de zile, sa platiti cheltuieli cu executarea, etc.
In plus, exista posibilitatea ca, peste ani, fetele sa va reproseze ca le-ati interzis legaturile cu tatal lor; ele nu percep nici greutatile dvs. financiare, nici supararea produsa de jignirile tatalui. Pentru ele, o acadea de la tata este mai placut perceputa decat hainele, casa si masa, gimnastica, inotul, etc., platit de dvs.
Da, nici eu nu va recomand sa intrati pe cale sinuasa a justitiei mai ales ca nici nu se va intampla nimic.
Daca el nu realizeaza venituri nu va pati absolut nimic sub aspect penal si mai rau veti adanci starea de neintelegeri.
Mai rau il veti atata...
Doamna, este posibil orice, insa eu nu vad motive reale. In plus, v-ati putea gandi si la fete, ca pentru ele e mai bine sa-si vada tatal. Daca ati inceta sa va impotriviti la vizite, daca l-ati chema la serbari, poate relatiile s-ar imbunatati.

Martoze, nu se marseaza pe drepturile tatilor, ci ale copiilor. E o diferenta mare.
Stimata doamna Avlil,
Cu toata consideratia, imi permit sa afirm ca si pensia alimentara este tot dreptul copilului.
Ori daca un parinte isi declara venituri nule ori minime sau pur si simplu o luna plateste, alta ba, sau chiar nu plateste ani de zile , instantele nu sunt atat de convinse de drepturile aceluiasi minor, mai mult, parintele rezident trebuie sa faca pe detectivul pentru a afla daca respectivul este de buna credinta sau de rea credinta.
Eu, ca mama, va declar cu toata raspunderea: copiii mei nu se hranesc cu vizita taticului, nici hainele crescute nu se inlocuiesc cu week-endul la tata, mai mult, nici la inot sau la aerobic copilul nu merge pe gratis, totul se plateste, iar plata=bani.
Daca parintele respectiv nu se achita de obligatiile sale, primeste NUP fiindca este greu sa demonstrezi reaua vointa. Daca insa nu i se da copilul cand isi aduce aminte ca are un copil, poate misca toate autoritatile si sa traumatizeze minorul, care nu-l cunoaste si refuza sa plece cu un necunoscut, de multe ori acesta fiind insotit de prieteni-martori, cu atat mai stresant pentru minor.

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului? lilianabh lilianabh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic fyvie fyvie Buna ziua, Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. ... (vezi toată discuția)