avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului?

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia alimentara,nu vrea sa am de a face cu el,e o rusine pt.mine si fiul meu,in varsta de 5 ani.V a rog sa-mi dati toate detaliile.Daca il decad din drepturile parintesti pot sa trec baiatul pe numele meu de fata? Mai pot sa-l oblig la plata pensiei alimentare si mai are vreun drept asupra copilului?Pot sa-l scot din tara fara semnatura lui? Ma santajaza ca nu semneaza sa-l scot din tara daca va fi cazul,ca plec eu si copilul ramane.Mentionez ca mai are 2 copii din 2 casatorii anterioare,care sunt plecati in grecia si tunisia,la care nu le plateste pensie alimentara.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 18:38, 10 Octombrie 2012
1.Decaderea din drepturile parintesti poate avea loc numai in conditiile prevazute de textul de lege, ori din cele expuse de dvs. , nu va aflati in nici una din aceste situatii.
Art. 508. - c.civ.
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

2.In privinta iesirii din tara impreuna cu minorul, daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care minorul va este incredintat ( pe vechea legislatie) sau aveti locuinta minorului stabilita la dvs. si autoritatea parinteasca exclusiva ( pe noua legislatie), nu aveti nevoie de declaratia de acord a tatalui la iesirea din tara.
Aveti nevoie doar de aceasta hotarare ( de divort) legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.
Pana aici... o veste rea dar si una buna.

3.In privinta pensiei de intretinere, aveti posibilitatea fie sa formulati o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1 lit.b) c.pen- abandonul de familie si /sau sa puneti in executare hotararea prin care acesta a fost obligat la plata pensiei de intretinere prin intermediul unui executor judecatoresc.


Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
achiesez la tot ceea ce s-a mentionat in mesajul anterior cu o singura diferenta: si in cazul in care copilul a fost incredintat doar unui parinte este nevoie de o declaratie-consimtamant a celuilalt parinte in sensul de a-i permite sa scoata minorul din tara atat timp cat acesta nu a fost decazut din drepturile parintesti (vb din practica proprie deoarece am avut situatii cand a fost cerut expres acordul tatalui chiar daca copilul fusese incredintat mamei)
Cata vreme textul de lege este clar din acest punct de vedere, nu vad care ar fi motivul pentru care s-ar solicita acordul celuilalt parinte.
Poate ca nu era o hotarare definitiva si irevocabila , ci doar definitiva si atunci da, dar altfel nu vad nici un motiv pentru o astfel de solicitare.
Legea 248/2005-privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă
Buna ziua
si eu sunt divortata, am investit hotararea de divort prin care imi sunt incredintati minorii si AM facut pasapoarte minorilor fara a fi nevoie de semnatura tatlui si AM iesit cu ei din tara fara a fi nevoie din nou de semnatura fostului sot
cred ca ar fi mai bine sa exemplific cu un caz real: in februarie 2012, pt obtinerea unui permis de sedere pt un minor in Norvegia mama, detinatoarea unei hotarari definitive si irevocabile de incredintare a minorului, a avut nevoie de aceasta declaratie-consimtamant din partea tatalui sau de dovada ca acesta este decazut din drepturile parintesti, in caz contrar dupa un anumit nr de zile minorul trebuia sa paraseasca Norvegia desi mama lui avea un permis de sedere acolo, iar minorul avea pasaport si toat eactele in regula.
De asemenea stiu si foarte multe situatii in care nu a fost nevoie de o astfel de declaratie, singura diferenta fiind tara
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Anamaria Plevit, Avocat

Alte discuții în legătură

Drept civil alexmada alexmada buna ziua,scoaterea minorului din tara fara acordul celuilalt parinte (mentionez ca tatal nu este de gasit)este posibila/?cu multumiri (vezi toată discuția)
Am nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu minorul din tara? tina.cris74 tina.cris74 am nevoie de semnatura tatalui pt a scoate din tara un copil pentru care am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare?fetita ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)