avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil Minor - Unul din parinti doreste sa plece ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil Minor - Unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara..

Buna ziua,
As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in alta tara...
Mai exact situatia este in felul urmator.
Dupa 10 ani de casatorie si un copil minor am ajuns din pacate la divort...Inca nu am depus nimic... nici un act...insa o sa se intample in curand.
Am hotarat amandoi sa facem totul civilizat..vom imparti toate bunurile materiale pe care le avem si vom cere custodie comuna asupra copilului.
Ambii ne dorim sa ne implicam activ in continuare de cresterea si educatia copilului...
Problema este ca mama doreste sa plece definitiv cu copilul din tara...dupa terminarea divortului.

As dori sa stiu daca poate sa faca lucrul asta..si in ce conditiii?...Are nevoie de acordul meu ca sa plece definitiv cu copilul din tara daca avem custodie comuna?
Daca eu nu sunt de acord ?..ce se intampla...

Dar daca avea doar ea custodia?...atunci mai aveam eu vreun cuvant de spus?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
andei_c, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 04:44, 28 Iunie 2011
Legislatia romana nu permite custodia comuna asupra copiilor in caz de divort.
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.

In cazul in care se va incredinta copilul mamei, ea va putea pleca in strainatate si fara acordul dvs.
Din cate inteleg dumneavoastra sunteti separați.

Pentru a scoate copilul din tara are nevoie de acordul dumneavoastra la notar. Nu poate scoate minorul din tara fara acordul scris al dvs atata vreme cat nu sunteti divortati si instanta nu a acordat custodia mamei.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
In dreptul familiei,in Romania nu exista custodie comuna a copilului minor.In urma procesului de divort,instanta de judecata va incredinta copilul minor spre crestere si educare unuia dintre parinti.Parintele caruia i-a fost incredintata custodia copilului minor va putea parasi tara impreuna cu acest copil in temeiul sentintei de divort si incredintare a minorului ,investita cu formula definitiva si irevocabila,fara a fi necesar acordul celuilalt sot.
Legislatia romana inca nu 'a uns" ceea ce spuneti Dv. Nu exista in legile noastre "custodie comuna" (Codul Familiei sau Legea Nr.272/2004).
In situatia Dv. copilul cred dupa parerea mea ca va ramane la Dv. daca doriti acest lucru. Din cate cazuri am intalnit eu si am auzit copii minori se incredinteaza parintelui care ramane in tara..as da cateva exemple dar este impotiva regulamentului,
Si de ce, ca ambele familii largite sa poata avea legaturi firesti cu minorul.
Deasemeni ca parintele care doreste sa-si ia minorul in strainatate cu el si celalalt parinte nu este decazut din drepturile parintesti, este obligatoriul consintamantul scris la BNP a parintelui care ramane in tara. Nimeni su isi asuma responsabilitati pe vorbe.. =D>
vad ceva legat de custodia comuna pe wikepedia
[ link extern ]

Custodia comună este reglementată de articolele 397-404 din [1] noul Cod civil al României, planificat a intra în efect începând din 1 octombrie 2011

Asa este??..

Alte discuții în legătură

Drept civil alexmada alexmada buna ziua,scoaterea minorului din tara fara acordul celuilalt parinte (mentionez ca tatal nu este de gasit)este posibila/?cu multumiri (vezi toată discuția)
Cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului? lilianabh lilianabh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind ... (vezi toată discuția)