avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?

Buna ziua,
Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti. Copilul i-a fost incredintat, evident, mamei, dar in acest an am obtinut asa numita "custodie comuna", decizie la care mama copilului a facut apel. In aceste conditii, poate sa il scoata din tara fara procura? Deocamdata, individa face demersuri sa ii scoata un nou pasaport copilului fara acordul meu. Mentionez ca imediat dupa divort i-am dat procura pentru iesirea din tara. Este sau nu nevoie de un astfel de act acum? Teoretic am dreptul de a exercita autoritatea parinteasca in comun, practic nu-l am cat se judeca apelul, corect? Ce pot face pentru a o bloca? Orice raspuns este binevenit, multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:29, 25 Mai 2013
Buna ziua,
Teoretic nu poate daca acea procura nu este inca valabila.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ati spus bine, "teoretic". Eu am gasit inclusiv pe acest forum exemple cu mame care au putut sa scoata copilul, in situatii relativ asemanatoare. Diferenta, daca e o diferenta, este ca eu am o decizie de "custodie" comuna, dar care nu se poate inca legaliza pana nu i se respinge apelul, daca i se va respinge. Am dat-o in consemn la Frontiera si am depus sesizare la Directia de Pasapoarte sa nu-i poata face un nou pasaport copilului, fara acordul meu, dar... cu pile se poate orice, stim bine.
Daca ati depus acea sesizare este imposibil sa ii poata face pasaport copilului fara acordul sau prezenta dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
Ares-3, moderator
Problema e ca se poate folosi de hotararea veche. Ati facut bine ca ati depus sesizare si la frontiera si la pasapoarte.
Cei de la Pasapoarte mi-au spus asa: daca "doamna" a facut apel (si a facut) se revine la vechea hotarare, in care ea are custodia unica, cel putin pana se rezolva cu apelul. Asta ar inseamna ca ea poate obtine de la judecator ceva de genul "drept de semnatura in numele tatalui", cu care sa-i faca pasaport copilului. Mi-au spus clar ca daca ea vine cu o astfel de hartie, ei nu au ce face. La Frontiera nu stiu daca se poate, inca nu am un raspuns. Procura veche a expirat de mult.

Alte discuții în legătură

Plecarea peste granite fara acordul meu. dan_leu35 dan_leu35 Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului valentinabitca valentinabitca Sotul are custodia copilului, cum poate scoate copilul din tara? (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)