avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie de Plata la Intretinere... Cine ma poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie de Plata la Intretinere... Cine ma poate indruma ? Va rog din suflet...

Buna ziua,
Am si eu o rugaminte la dvs.
O persoana care ma` poate indruma cat mai bine ce trebuie sa fac cu privire la restantele si penalitatile de la intretinere.
In decursul anilor am tot platit dar degeaba. Pentru ca defiecare data din nou apareau la intretinere sume exorbitante... de orinul miilor de ron.
Acum avem un ordin ( coala a4 semnata de catre administratorul blocului, presedintele , si cenzon ) pe care scrie: SOMATIE DE PLATA.
Datele informative cu privire la nume, apartament, locatie, etc.
Mai jos: suma de plata de peste 10636 ron. In care mentioneaza: suma ce datorati asociatiei ca urmare a neplatii la termenele prevazute de asociatie a cotelor de cheltuieli ce va revin pentru lunile: 2010,2011,2012,2013 / 6205,33
apoi scrie asa:
si a penalizarilor in valoare de: 3691 ron .
In caz contrar ,pentru recuperarea sumelor restante, a penalizarilor si a altor daune financiare produse de neplata la timp a acestora, in conformitate cu statul asociatiei si cu legile in vigoare asociatia se va adresa judecatoriei sectorului - X - in vederea obtinerii unui titlu executoriu asupra bunurilor dvs mobile si/ sau imobile.
Semantura celor 3 mentionati mai sus si stampila presedentiei blocului ( cred ) pentru ca este pe semnatura respectivei persoane.

Dupa un calcul normal , acolo unde mentioneaza plate pentru anii: 2010,2011,2012,2013 - mentioneaza 6205 ron + 3691 plata penalizarilor = 9896
Oare de ce eu mi-au trecut termen limita : data de 25 martie in care s aplatesc suma de : 10636 ron + 3691 ?
Daca un calcul simplu imi reda suma de: 9896 ?
Mai mult de atat... noi am platit mereu in decursul anilor.. nu am ramas decat o singura data in urma cu plata de 40 si ceva de milioane la timpul respectiv 2011-2012 .. dar am tot platit, cate 10 milioane, 5 milioane...si de atunci .. ne-am trezit cu zeci de milioane in plus , normal ca nu mai am avut cum sa platim cand avem doar un singur venit in familie de 1430 ron .
Acum am ramas si eu fara serviciu si am ramas cu un venit de 430 ron :(

Imi puteti spune va rog frumos ce trebuie sa fac in acest caz?
Cu siguranta administratora a umflat in fiecare luna facturile.
Toti vecinii ne-au spus " va fura ' ... face`ti ceva ...
Acum au oprit apa calda in tot blocul cu siguranta o sa sara vecinii in cap... nu condamnam pe ei, e ceva normal sa fie suparati.
Nu suntem doar noi de plata cu aceasta suma... mai sunt si alte persoane cu peste 7000 ron.
Chiar presedintele blocului avea peste 20.000 ron la intretinere...

Va rog frumos daca ma poate indruma cineva ... ce putem face in acest caz.
Nu spun ca sa fim scutiti de plata, Doamne fereste!
Suntem vinovati ca nu am putut plati la timp... dar si din vina lor ca au umflat mereu facturile!
Si nu inteleg de unde acel calcul pe aceasta foaie de somatie... un calcul logic rezulta un total de 9896 ron , cheltuieli ce revin din intretinere pe perioada anilor 2010-1013 + 3691 ron cheltuieli de penalitati . Un total de 9896 ron.
Iar presedintele mi-a spus sa-i aduc pana luni 14327 ............... :(

Cu stima,
Robert.
Cel mai recent răspuns: Adry1979 , utilizator 15:32, 18 Aprilie 2013
Suma este mare si perioada de neplata la fel. Asociuatia va actiona pe buna dreptate in instanta restantierii si va soliciita obligareea la plata . Daca nu veti plati se vor scoate bunurile la licitatie pana la acoperirea debitului. Daca aveti dubii cu privire la calcule si contestati suma , puteti solicita in cadrul procesului o expertiza contabila pentru stabilirea corecta a debitelor si veti atasa chitantele de plata. Veti plati dvs. expertiza .
Va multumesc, frumos pentru raspuns.
Stim ca suma este mare si din vina noastra ca nu am facut nimic la momentul potrivit .
Nu am spus ca nu suntem buni de plata.
Doamne fereste!
Este vina noastra in cea mai mare plata , indiferent cat ar fi` abuzat administratia la calcule si ar fi` pus in plus.
Dar o rugaminte am :
Vi` se pare normal ca pe aceasta instiintare sa scrie 3 sume de plata :
Vi le scriu din nou in aceeasi ordine cu mentiunile aferente in dreptul fiecaruia

SOMATIE DE PLATA

d-na/Dl .....
domiciliat in ....
Asociatia d epropietari Bloc ... va someaza ca pana la data de 25 . 03 anul 2013 sa achitati suma de : 10636 ron , ce o datorati asociatiei ca urmare a neplatii la termenele prevazute de asociatie a cotelor de cheltuieli ce va revin pentru lunile: 2010, 1011, 2012, 2013 / 6205,33
si a penalizarilor aferente in valoare de 3691 ron .

In caz contrar,pentru recuperarea sumelor restante, a penalizarilor si a altor daune financiare produse de neplata la timp a acestora, in conformitate cu statutul asociatiei si cu legile in vigoare asociatia se va adresa judecatoriei sectorului - x - in vederea obtinerii unui titlu executoriu asupra bunurilor dvs.

Toate acestea , exact asa sunt scrise :

Presedintele blocului mi-a spus sa i aduc saptamana viitoare 14200 ron

Nu inteleg de unde acest calcul ?
De unde acel calcul la inceput cu : 10636 ( daca acela este calculul total ) de unde revine ?

Ca mai jos sunt trecute sumele datorate pt intretinere: 6205 ron + penalitati in valoare de : 3691 ron , care aduc la un total de: 9896 ron .

Atunci, daca totalul sumelor datorate este 9896 ron , de ce la inceput scrie 10636 ron ?
Si de ce presedintele mi-a spus sa`i aduc: 14200 ron ?

De la 9896 ron pana la 10636 ron este o diferenta de: 740 ron mai mult.
Si mai mult de atat. de la 9896 ron pana la suma care nu este scrisa dar presedintele a cerut`o ( 14200 ron ) este o diferenta de: 4304 ron
Acesti 4304 ron de la ce rezulta ?
Pentru ca in somatie scrie destul de clar:
Plata pentru intretinere: 6205 ron
Plata pentru penalitati: 3691 ron

Intelegeti Dvs la ce ma refer ?
Pentru noi conteaza mult si acea mica diferenta ( 740 ron ) de prima data... dar pana la inca 4304 ron in plus... :(

Daca tot asa au facut toate calculele in toti anii ... va da`ti seama cum am ajuns la aceasta suma de plata...
Puteti solicita presedintelui asociatiei o explicatie scrisa, defalcata, privind sumele respective pe ani si o sa va lamuriti....
Sau puteti solicita la primarie un expert contabil care sa verifice calcularea sumei respective, dar pe care trebuie sa-l platiti dvs......
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Daniel4x4, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns si dumneavoastra.
Este ceva ciudat, nu ?
Acum mai mentionez un fapt.
Tocami ce am terminat de citit: art. 311 din 08.05.2003 si legea 230/ 06.07.2007 , ambele cu titlu privind: Infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de propietari/locatari.
Aici scrie destul de clar ca:
Prin lege: Nu este permis nici unui administrator sa puna penalitati mai mari de 0,2% pe zi .
Ceea ce rezulta un maxim de 6% pe luna.
Administratorului ii este interzis sa puna PENALIZARE la PENALIZARE, prin Lege.
Iar valoarea acesteia NU poate depasi valoarea intretinerii neplatite.
Daca intretinerea neplatita este de: 6205,33 ron..
Pana la 14200 ron este o diferenta de: 7995 cu Mult peste 100% fata de datoria intretinerii...
Daca legea nu`i permite asa ceva ... cum pot face administratiile aceste calcule?
Tot in legea respectiva mentioneaza clar ca:
Daca penalizarile se datoreaza unei gestiuni proaste deficitare a administratiei, locatarii nu sunt obligati sa plateasca .
Aceste plati vor fi suportate de catre administratorul blocului care a intarziat din neglijenta.
Asa spune legea...
In aceste cazuri enumerate mai sus... imi puteti spune...
Oare am gresit noi cu ceva care am platit mereu la timp, nu avem datorii la banci, nu suntem in liste negre la nici un magazin, nu avem datorii la nici o alta factura de utilitati, lumina, televiziune, internet, abaonamente de tel, tel fix, gradinita la copil.
Pentru ca am tacut din gura cand era suma de 10 mil.. pentru ca am tacut cand a fosdt 20... 30... eu nu am fost acasa, mama batrana fiind, nu a luat in seama, este o fire care nu iese din casa, nu se cearta cu nimeni, este bolnava, are psoriazis, diabet, nu sta sa se certe cu nimeni.
In fine... nu imi pare normal sa fim pacaliti!
No offence.....dvs inca nu ati vazut explicarea detaliata a respectivelor sume, dar faceti foarte multe presupuneri, calcule empirice si acuzatii !
Nu are rost sa va enervati inainte de a vedea negru pe alb cum s-a ajuns la suma asta.....

Alte discuții în legătură

Penalizari la cotele de intretinere UAN69 UAN69 ESTE CORECT SA TI SE PUNA PENALIZARE DE 31,90% LA INTARZIEREA PLATII CHELTUIELILOR DE INTRETINERE ? #-o (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalizari fond de reparatii raducanulaurentiu raducanulaurentiu Buna ziua, Am urmatoarea problema cu Asociatia de proprietari : in anul 2005 a fost stabilit un fond de raparatii in valoare de 410 ron,am platit din ... (vezi toată discuția)