avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... desfiintare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

desfiintare apometre

Va rog sa ma ajutati.... intr-un bloc in care pana luna aceasta toti proprietarii au avut apometre atat la apa calda cat si la apa rece, s-a hotarat de catre majoritatea proprietarilor sa se renunte la acestea, intrucat diferentele de apa erau foarte mari. Problema este ca nu toti proprietarii sunt de acord. Care sunt conditiile de renuntare la apometre?
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 16:28, 25 Martie 2013
Sa luati aceasta hotarare cu un procent de 50% + 1 dintre proprietari.
Intre care apometre sunt "diferente foarte mari" ?
Intre apometrele locatarilor din apartamentele lor sau intre ce arata apometrul comun (cel de pe coloana comuna, aflat in subsol) si suma rezultata din citirea tuturor apometrelor?
Pentru ca intai trebuie vazut de unde provine aceasta diferenta....
Oricum, in general, cei care cer desfiintarea contorizarii (indiferent ca e vorba de apa, gaze sau caldura) separate, sunt cei carora le convine ca ei sa consume si sa plateasca la fel cu cei care, din diverse motive (serviciu, persoane putine, etc), nu consuma la fel.....Si asta nu e normal !
intre suma contoarelor individuale si contorul comun al blocului... ei au luat aceasta hotarare dar ma interesa daca este legal sa fie o hotarare de 50%+1 pentru a nu avea probleme pe viitor cu locatarii care nu sunt de acord sa renunte. exista specificat in lege?
In legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.

nicusofia a scris:
Care sunt conditiile de renuntare la apometre?

O conditie in care eu as fi deacord cu desfiintarea apometrelor ar fi ca apa sa fie gratuita. Ori atat timp cat apa se plateste de asociatie catre furnizor in functie de apometrul de la intrarea in bloc, pe factura fiind clar consemnata cantitatea de apa in metri cubi, pai si eu vreau sa platesc apa tot in metri cubi conform consumului meu.
Totusi in adunarea generala ar trebui ca cineva sa-i convinga pe proprietari de necesitatea apometrelor individuale macar prin cateva argumente:
- fiecare va plati cat consuma daca are apometre si poate mici diferente, pierderi.. Totusi suma de baza este data de consum.
- fiecare proprietar are grija as nu uite apa deschisa daca are apometre
- cand nu se mai in calcul indexul orice proprietar poate lasa apa deschisa zi si noapte iar intr-o singura zi poate curge la un singur robinet peste 50 - 100 metri cubi de apa
- de platit vor plati toti mai mult fara apometre decat cu apometre

Oricum daca eu ca proprietar detinator de apometre nu as reusi sa conving, iar adunarea generala va lua totusi hotararea cu 50%+1 am posibilitatea sa contest aceasta hotarare in instanta in termen de 45 de zile si sa actionez asociatia in instanta imediat dupa afisarea primei liste de plata unde as fi pus la plata unei cantitati de apa ce nu corespunde cu indexul apometrului meu sigilat in instalatie.

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)