avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - recunoasterea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - recunoasterea dreptului de proprietate

Buna ziua! revin cu problema mea. Locuiesc intr-un imobil din care am mostenit jumatate de la bunica mea. Cealalta jumatate este a verilor mei, care au mostenit-o de la sora bunicii mele. Vreau sa vand partea mea de casa, dar nu pot face succesiunea. Bunica mea a cumparat partea ei de casa in anul 1966, in timp ce era casatorita cu cel de-al doilea sot. In anul 1971, acesta a parasit domiciliul conjugal, iar in anul 1978 au divortat. Nu au facut partaj. Mama mea, fiica bunicii mele, a decedat inaintea bunicii, iar eu sunt unicul mostenitor. Nu exista un testament. Nu pot face succesiunea la notar, pentru ca nu exista o hotarare de partaj. Fostul sot al bunicii a decedat prin anii 1980 si nu are niciun mostenitor. Bunica mea a locuit in mod continuu in acel imobil pana la decesul ei in anul 1995, iar eu am locuit in imobil in mod continuu de la nasterea mea, din anul 1968.

Nu pot rezolva problema la notar, dar nu stiu ce fel de actiune trebuie sa deschid in instanta pentru a mi se recunoaste dreptul de proprietate, inclusiv pentru partea sotului bunicii mele, in conditiile in care ei nu au facut partaj. Ce actiune trebuie sa introduc? Multumesc.

Cel mai recent răspuns: vionica , utilizator 20:19, 23 Martie 2013
Actiune de partaj succesoral.

Partajati si bunul comun din casatorie al bunicii si in aceeasi actiune faceti si partajul succesoral de pe urma bunicii si a mamei.

Este o actiune destul de complexa. Va sfatuiesc sa apelati in mod direct la un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Notarul mi-a sugerat sa deschid un proces de uzucapiune, pantru ca problema este partea sotului bunicii, care nu a facut partaj.
hm... cred ca este in eroare notarul... pe cine chemati in judecata daca deschideti proces de uzucapiune???

... si ce uzucapati?!?!?! ... care este obiectul uzucapiunii????

... partea bunicului decedat este doar o cota indiviza si abstracta... nu este o proprietate delimitata concret!
Notarul spune ca partea sotului bunicii ar putea reveni statului, in cazul in care nu a facut partaj si nu are mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa de la bunicul Meuta Georgeta Meuta Georgeta Raspuns pt.d-nul Avocat Gabriel Trifu Bunicul a murit in 1957 . Avem certificat de mostenitor in care sunt trecuti 2 copii. -[u]tatal meu [/u][b][b]care a ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)