avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca nu am o locuinta imi poate lua copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca nu am o locuinta imi poate lua copilul?

Buna seara! Am o fetita de 1an si 8 luni,iar in urma cu 3 luni sotul meu a plecat.Acum eu vreau inainte de divort (suntem casatoriti) sa cer pensie alimentara,dar nu stiu daca se poate,si daca Da ce acte tebuiesc.Vreau sa divortez dar i-mi este frica deoarece in cazul in care eu nu pot face dovada ca am o locuinta. I-mi poate lua copilul daca nu am o locuinta?Mentionez ca in anul 2000 bunica a cumparat o garsoniera in bucuresti de la o batrana,pe chitanta de mana,in care eu am locuit impreuna cu sotul si in continuare eu si fetita.
Indiferent daca aveti sau nu locuinta copilul va putea avea domiciliul la dvs., Puteti divorta si puteti solicita pensie . La proces veti declara ca locuiti in garsoniera bunicii, depuneti actul (chitanta ).Se va efectua o ancheta sociala la domiciliul dvs in care se va arata ca aveti conditii. Puteti sta si cu chirie si in comodat la orice persoana.
Puteti sa solicitati stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului chiar daca nu sunteti divortati, iar actele de care aveti nevoie sunt certificatul de casatorie si certificatul de nastere al minorului ( in copii xerox)
Daca sunteti insa decisa sa divortati, pensia de intretinere in favoarea minorului este o cerere accesorie divortului ( pe langa stabilirea locuintei minorului, exercitarea autoritatii parintesti, reluarea numelui avut anterior casatoriei )si in acelasi dosar veti rezolva si aceasta problema.
In ambele variante pensia de intretinere se va stabili incepand cu data introducerii actiunii, pensia urmand sa se stabileasca in functie de veniturile tatalui sau in functie de venitul minim pe economie dupa caz.
Nu veti pierde copilul pentru ca nu detineti un imobil in proprietate cata vreme in aceasta locuinta ( sau in alta ) exista conditii decente de locuit, conditii care sa fie optime cresterii si educarii minorului.
Daca locuiti acolo in baza acelei chitante de mana nu consider ca ati avea probleme deoarece aveti o locuinta.
Copilul este mic si aveti sanse mult mai mari decat tatal copilului.

Pentru pensia de intretinere ar trebui sa deschideti un proces separat daca credeti ca procesul de divort va dura prea mult timp.
Adica daca va dura mai mult de 2-3 termene de judecata.
Va multumesc din suflet pentru raspusuri! Mai am o intrebare daca se poate sa ma ajutati.Daca garsoniera este luata pe chitanta de mana de bunica cum i-mi poate face domiciliul la aceeasta adresa deoarece alocatia fetitei,abonamentele la telefon si multe lucruri i-mi vin pe domiciliul sotului,Si nu ma inteleg cu el amiabil in nici-o privinta . Va multumesc anticipat1
Nu va putea sa va faca domiciliu la garsoniera decat proprietarul cu acte al casei si nu bunica dvs, deoarece chitanta de mana nu valoreaza titlu de proprietate.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului minorului, dupa divort, la mama! JulieM JulieM Buna ziua, Am divortat de sotul meu in luna aprilie 2015, la notar, custodia minorului fiind comuna, iar domiciliul minorului fiind stabilit la domiciliul ... (vezi toată discuția)
Divort cu 2 minori Mirabelabuca Mirabelabuca Buna seara, sunt Mirabela si sunt casatorita de 4 ani! Insa casnicia este cuprinsa numai de certuri vreau sa divortez nu stiu el daca este de acord, dar cei ... (vezi toată discuția)