avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sentinta alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sentinta alcool la volan

Buna ziua! In urma cu un an am fost prims cu o alcolemie de 1.75 in sange. Am primit in urma cu o luna 1 an de inchisoare de suspendare, anularea permisului si inca 3 ani de incercare. As vrea sa stiu ce inseamna acesti ani de incercare si cum as putea dupa acest an sa obtin cat mai repede permisul. Am inteles ca sa poate face o reabilitare.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 09:32, 23 Februarie 2009
Va puteti reabilita conform art. 135 cod penal dupa trecerea a 4 ani plus jumatate din poedepapsa aplicata.
Termenul de incercare presupune ca in aceasta periuoada sa nu mai comiteti cu intentie o allta infractiunme caciu vi se revoca beneficiul suspendarii conditionate.
As vrea sa stiu ce inseamna acesti ani de incercare si cum as putea dupa acest an sa obtin cat mai repede permisul.


Termenul de incercare

Art. 82
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
In cazul cand pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de incercare este de un an.
Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.

Revocarea in cazul savarsirii unei infractiuni

Art. 83
Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savarsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare.
Daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savarsita dupa ramanerea definitiva a hotararii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.

In ceea ce priveste reabiltarea:

Reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei

Art. 86
Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.


Permisul il puteti obtine dupa trecerea unui termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier judiciar hadrian74 hadrian74 In cursul lunii februarie 2011 am fost depistat de agentii de politie conducind autoturismul proprietate personala, pe drumurile publice, avand o ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare pentru conducere fara permis si sub influenta alcoolului geanniopris geanniopris daca in sentinta de judecata s-a hotarat urmatoarele : 8 luni inchisoare si doi ani cu suspendare. ce inseamna asta? 8 luni trebuie executati si apoi doi ani ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare in termenul de incercare? daniela_dany88 daniela_dany88 Sotul meu a condus fara permis si a fost prins, i s-a dat o pedeapsa de 10 luni cu suspendare. Acum cateva luni a condus iarasi fara permis si a fost prins. Ce ... (vezi toată discuția)