avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... angajati si salarii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

angajati si salarii

Buna ziua.

Incep prin a preciza ca este vorba despre un club sportiv, infiintat ca asociatie non-profit.
Pana in prezent nu am incheiat niciun contract de munca si nu avem niciun angajat. Presedintele asociatiei este si instructor in cadrul acesteia (nu avem niciun fel de contract incheiat cu el), insa el nu primeste niciun salariu pentru ca inca nu suntem siguri ca ne permitem.

1. Asociatia il poate angaja pe presedinte ca instructor? Cine semneaza contractul individual de munca cu acesta?
2. Ar trebui ca acest angajat sa prezinte vreun document care sa ateste ca este instructor?
3. Ce alte formalitati mai implica incheierea unui contract de munca? Mai trebuie depuse declaratii pe la vreo institutie?
4. Salariul se stabileste si se aproba intr-o sedinta a Consiliului Director?
5. Ce se intampla daca la un moment dat nu avem banii necesari sa ii dam salariul pe o luna sau mai multe?
6. Cand angajatul primeste salariul trebuie semnata vreo dispozitie de plata?
si
7. Stiu ca in alte cazuri, firmele platesc diverse taxe si impozite catre stat pentru salariile pe care le dau (sau ceva de genul asta). La fel si angajatul. (Recunosc ca nu stiu cu exactitate despre ce taxe este vorba si unde se platesc). In cazul unei asociatii non-profit se mai aplica aceste reguli? Ce taxe si impozite ar trebui platite de catre asociatie si de catre angajat?

Stiu ca sunt multe intrebari, dar fiind la inceput si neavand experienta in acest sens ...

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 23 Februarie 2009
1. In locul presedintelui poate semna orice persoana imputernicita a semna un c.i.m. Presedintele poate fi angajat ca si instructor.
2. La angajare trebuie sa aduca un certificat sau o diploma care sa ateste ca este instructor.
3. Se depun declaratii la ITM, Casa de Pensii, AJOFM, Casa de Sanatate.
4. Salariul trebuie stabilit prin negociere cu Consiliul Director.
5. Poate demisiona fara preaviz in cazul in care nu-si primeste salariul la timp. De asemenea, poate sesiza ITM sau instanta de judecata pentru a-si recupera drepturie salariale restante.
6. Se intocmeste stat de salarii pe care semneaza salariatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Infiintare club karate - intrebari!! mosteu mosteu Buna ziua, Desi legislatia in domeniul asociatiilor si fundatiilor este destul de explicita, nelucrand in bransa sa adresez urmatoarea problema: Eu ... (vezi toată discuția)
Despre ong-uri alinS77 alinS77 Presedintele unei Asociatii non profit poate fi salariat/angajat al acesteie..?? Mulumesc Multumesc d-le Costas. Poate cineva sa-mi ofere cateva informatii ... (vezi toată discuția)