avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizatie de somaj. Beneficiari.
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizatie de somaj. Beneficiari.

in mai 2012 am revenit la serviciu din concediu crestere copil, iar acum firma desfiinteaza postul pe care il ocupam eu incepand cu data de 1 apr 2013. Mai pot beneficia de indemnizatie de somaj daca nu am cotizat 12 luni dupa revenirea din concediu crestere copil?
Cel mai recent răspuns: anamariap28 , utilizator 09:14, 25 Martie 2013
Da,veti beneficia de somaj,deoarece se va lua in considerare si lunile dinainte de nasterea copilului. D-stra mentionati ca in mai 2012 ati REVENIT la serviciu.
Concediu crestere copil a fost doar o intrerupere de activitate.
multumesc, dar din cate am citit trebuie adeverinta cu stagiu de cotizare pe ultimele 12 luni. eu am doar 11 luni in ultimul an? Ce fac cu luna care lipseste? Adeverinta de unde?
Stagiu minim de cotizare la somaj (de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj) si care se inscriu in adeverinta tip este format din stagiul de cotizare realizat inainte de intrarea in CCC si care se completeaza,cu stagiul de cotizare realizat dupa revenirea din CCC.


Adeverinta pentru somaj se elibereaza de catre angajator. Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã prevede :

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
multumesc frumos!!!!!!!!!!!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta prevazuta la art. 18 din normele metodologice de aplicare a legii nr. 76/2002 Iulianaszabo Iulianaszabo Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul in care fostul meu angajator nu imi elibereaza adeverinta respectiva deoarece sustine ca firma se afla ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru somaj stampilata itm avyinlove avyinlove Buna ziua, Am fost angajata pe perioada 2010-2012, la o societatea cu sediul in Bucuresti, punctul de lucru Cluj, acesta din urma fiind inchis din cauza ... (vezi toată discuția)
Anexa 11 adeverinta Geo.mst Geo.mst Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)