avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza de zgomot
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza de zgomot

buna seara,
va rog sa mă consiliați pe următoarea problema. locuiesc la 11m distanță de o sală de sport acoperită cu prelată (balon) unde se organizează meciuri de fotbal până la ore târzii 01.00 care produce f mult zgomot. menționez că primavara, vara și toamna prelata este deschisă pe lateral zgomotul fiind amplificat in această perioadă. am intentat proces acestei societăți și am ajuns dupa interogatorii și declarațiile martorilor să se aprobe proba cu expertiza de zgomot (de fapt o expertiză care sa ateste dacă balonul este sau nu izolat fonic) asupra acestui balon, atât cu prelata deschisă cât și cu prelata închisă. nu știu cum se va realiza această expertiză, judecătorul a spus că va face o cerere către nu știu ce autoritate sa numească un loborator de măsurare a zgomotului care să facă aceste măsurări. cum se face această expertiză? mă puteți ajuta și cu o recomandare referitor la un asemenea laborator care să fie agreeat de judecător?
vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:27, 26 Martie 2013
expertul si obiectul expert. este desemnat si stabilit de jude. aveti rabdare pt. ca expertul va va convoca la fata locului si va veti putea spune opinia. nu aveti nevoie de cunostiinte privind procedura de expertiza sau ce laborator face.............
institutul de cercetari electrotehnice este autoritatea competenta, in cazul dvs se va deplasa cu laborator mobil si este corect se va face expertiza , masuratoarea nivelului de poluare fonica in ambele variante
Va veni un expert cu atestat care va masura intensitatea sunetului cu un aparat special. Noaptea, se considera sunete cu o intensitate peste cea legala daca depasesc 50 de decibeli. Sunetul va fi masurat in locuinta dvs. Daca depaseste 50 db atunci puteti avea pretentii, daca nu , NU.

La fel se procedeaza legal si in cazul reclamatiilor pentru tulburarea linistii publice, doar ca nu prea sunt aparate de masurat :DD
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator
Sanepidul are un laborator pentru determinari de zgomot la locul de munca, care utilizeaza un aparat numit sonometru.
Pentru cazul dvs., fiind vorba de poluare fonica, in afara unei sali de sport, determinarile de zgomot se pot fac de catre o firma autorizata/ persoana autorizata de catre Ministerul mediului, in cazul unei expertize tehnice nejudiciare.
Fiind vorba de o expertiza tehnica judiciara, probabil ca expertiza va fi incredintata de catre instanta, unui laborator judetean, specializat (din cadrul laboratorului criminalistic).
Personal nu am cunostinta de specializarea respectiva, ca expert/ specialist tehnic judiicar pentru determinari de zgomot, vibratii, etc.
Expertul/ specialistul tehnic judiciar in specialitatea protectia mediului, nu are dotarea si autorizarea necesara pentru a face astfel de determinari.
In cazul de fata, determinarile de zgomot, se vor face cu respectarea legii mediului, la limita peretilor exteriori ai salii de sport, in afara acesteia nefiind permise valori care depasesc limita maxima admisa de decibeli pentru zona ambientala, de 50 dB(A).
Se pot face determinari si in apartamentul dvs., ca termen de comparatie, dar valoarea de referinta este cea de la limita salii de sport.
va multumesc pentru raspuns. sunt putin nelamurit de modul in care se vor face aceste masurari. daca patronii salii de sport vb cu jucatorii sa nu faca zgomot(sa nu urle, sa nu injure asa cum fac de obicei) in aceea perioada si reduc numarul partidelor jucate /zi zgomotul produs nu va fi cel real !!! dpmdvd trebuie masurat gradul de izolare fonica a salii de fotbal, adica pozitionat un echipament care sa provoace zgomot de o anumita intensitate in interior si masurat cat din acest zgomot se regaseste la limita exterioara, adica izoleaza sau nu, fonic acea prelata? eliminand astfel riscul expus mai sus.

Alte discuții în legătură

Expertiza zgomot constsil constsil locuiesc lângă o sală de fotbal acoperită cu prelată, la 11m. am proces impotriva lor datorită zgomotului produs. după proba testimoniala, ... (vezi toată discuția)
Protectia vecinilor pe verticala la zgomotele de impact produse de un laborator de cofetarie - patiserie cbo cbo De aproape 4 luni ne-am mutat deasupra unei cofaterii - patiserii cu laborator care functioneaza de la 6 dimineata pana la 8 seara, 7 zile din 7, intr-un ... (vezi toată discuția)
Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)