avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare contraventie neprezentare RCA documente auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare contraventie neprezentare RCA documente auto

Buna ziua,

Doresc sa stiu daca este fondata(ce sanse de castig) contestatia contraventiei pentru neprezentare polita RCA catre agentul de politie, neavand-o la mine la momentul respectiv.
Mentionez ca polita RCA este valida. Este posibila preschimbarea contraventiei in avertisment sau chiar anularea ei pe motiv ca agentul
are posibilitatea sa verifice existenta politei RCA, sau trebuie gasite 'erori' de completare ProcesVerbal?
As dori descrierea sumara a procedurii ce trebuie urmate pentru a formula contestatia,
Pe scurt, ma deplasam in raza comunei Bertea (Varbilau, Prahova) si la un control de rutina politistul mi-a cerut actele; i le-am prezentat dar fara polita RCA uitata acasa. Dupa ce i-am explicat ca nu o gasesc si sigur e acasa, revine la masina cu PV de contraventie in valoare de 6 pcte contraventionale; in acel timp cat a verificat actele mele banuiesc ca a verificat si existenta politei RCA, altfel imi dadea o amenda mai mare de 6 pcte. Pot ataca in instanta reaua vointa a politistului?


Multumesc!
Practic, vi s-a aplicat amenda contraventionala pentru ca , la momentul controlului, nu ati putut face dovada incheierii asigurarii de raspundere civila obligatorie ,valalbila la data controlului.
Daca o detineti si ati fost doar in imposiiblitatea de a o prezenta, aveti sanse suta la suta sa anulati procesul-verbal prin contestarea lui in fata instantei si atasarea la contestatie a unei xerocopii conforme cu originalul a politei detinute.
Cam asa am patit si eu, cum a patit DlOanta,
Pe langa comuna Baraolt, pe Dj 131, in afara localitatii, am fost tras pe dreapta pentru un control de rutina, unde mi s-au cerut actele, inclusiv extinctor, triunghiuri si trusa medicala. Am constatat ca RCA-ul care l-am prezentat a expirat in 17.05, si azi suntem in 19.05. I-am explicat lui Garcea, sa verifice online, pentru RCA-ul este reiinoit, si masina are RCA, lucru care nici nu vrut sa auda. El zicea sa scot masina in camp, sa-i demontez placutele de inmatriculare si ca nu mai pot pleca mai departe. Eu tot ii explicam ca masina este de la firma si este inmatriculat cu numere de Timisoara, si inca nu am primit RCA-ul (de fapt o primisem, dar am uitat sa o bag in masina, a ramas in geanta acasa). Pana la urma a trebuit sa intru de pe telefon pe internet, sa intru pe sie-ul de la CSA, si sa-i demonstrez ca exista RCA valabil. Asa l-am convins sa nu-mi ia numerele, si sa-mi dea o amenda pentru neprezentare de documente (de fapt eu i-am prezentat online). Mi-a dat 8 puncte amenda, adica 600 de lei, sau 225 de lei in 24 de ore (1 punct amenda zice ca e 75 de lei).
Mi-a trecut la ALTE MENTIUNI, ca "firma la care lucrez nu mi-a trimis RCA", si m-a pus sa semnez.
Am ceva sanse sa contestez aceasta amenda? Macar daca nu sa cer sa fie transformata in avertisment?
Evident ca puteti cere avertisment. Gradul scazut de periculozitate al faptei, prezentati si asigurarea din care reiese ca era valabila in momentul intalnirii cu organul, dau sanse chiar foarte mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda neprezentare acte alexmilca alexmilca Buna ziua! In urma cu o zi am plecat sa iau pe cineva cu masina, iar in graba fiind nu am remarcat ca nu am portofelul asupra mea. Am fost oprit de un echipaj ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru prezentarea copiei rca la control, si nu a originalului marshall_balance marshall_balance Buna Am luat azi o amenda deoarece am prezentat copia dupa asigurarea RCA politistului, si nu originalul. Mentionez ca am vigneta aia lipita pe parbriz si ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie pentru soferul care nu are asupra sa polita de asigurare rca 60maximus 60maximus Buna ziua Speta pe care vreau sa o supun atentiei este umatoarea: Conducatorul unui autoturism este oprit în trafic de un agent de politie, seara la ora ... (vezi toată discuția)