avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Vanzare autoturism de pe societate - raport ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Vanzare autoturism de pe societate - raport evaluare/licitatie publica?

Buna seara.
Am urmatoarea speta.
O societatea a intrat in faliment si lichidatorul a solicitat anularea unui transfer de drepturi patrimoniale, conform unei facturi prin care s-a vandut un autoturism.
Motivele indicate sunt urmatoarele: bunul a fost transferat catre dobanditor fara a se stabili valoarea de circulatie printr-un raport de evaluare si fara organizarea unei licitatii publice pentru a obtine cel mai bun pret, pretul fiind stabilit arbitrar de catre SC X SRL.
Mentionez ca pretul prin care a cumparat clientul a fost mai mare decat valoarea de piata a bunului la momentul vanzarii.
Avea obligatia vanzatorul de a stabili valoarea bunului strict printr-un raport de evaluare?
Avea obligatia vanzatorul de a organiza o licitatie publica pentru a valorifica acest bun?
Va rog sa-mi indicati si temeiul de drept in situatia in care considerati ca vanzatorului ii incumbau aceste obligatii!
Documentul de instrainare este factura, iar plata pretului s-a facut prin caseria societatii, clientului eliberandu-i-se chitante.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 09:05, 25 Martie 2013
Lichidatorul poate anula un transfer de drepturi patrimoniale în condiţiile în care există temei prin care se poate dovedi că debitorul a înstrăinat bunul în dauna creditorilor săi, respectiv pentru diminuarea cu rea credinţă a activelor sale.
În opinia mea, dacă la momentul vânzării societatea (persoană juridică de drept privat, fără capital de stat) nu se afla în procedura insolvenţei, avea deplină libertate pentru a vinde un bun din patrimoniul său la un preţ cel puţin egal cu valoarea contabilă a acestuia, nu are nici un fel de relevanţă modalitatea de vânzare (directă sau prin licitaţie publică). Aici intervine un aspect deosebit de important, dacă suma încasată a fost folosită pentru alte scopuri decât plata creditorilor se poate vorbi în acest caz de o rea credinţă iar lichidatorul, pe bună dreptate, trebuie să facă tot ceea ce este legal pentru a întoarce bunul în patrimoniul debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare auto de pe societate catre persoana fizica CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta. O societatea a intrat in faliment si lichidatorul a solicitat anularea unui transfer de drepturi patrimoniale, conform unei ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat de la o persoana juridica romana - voi avea probleme? andy33 andy33 Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana juridica romana (asociatii sunt arabi). Un avocat mi-a spus ca daca aceasta societate ... (vezi toată discuția)
-act normativ-legea 85/2006-sectiunea- 4-situatia unor acte juridice ale debitorului- rodica_post rodica_post Sectiunea 4 - Situatia unor acte juridice ale debitorului Art. 77 Toate actiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator in aplicarea ... (vezi toată discuția)