avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste administratorul unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste administratorul unei asociatii de locatari cu locuinte de stat

Doresc sa aflu un raspuns pertinent si la subiect.X-(X-(
Al cui angajat este administratorul,casierul sau presedintele unei Asociatii de locatari al locuintelor de stat ? eu sint chiriasul statului si prin urmare nu am cum sa dobindesc calitatea de membru al Asociatiei de proprietari,statut prin care membri sai sint platiti de proprietari, ceea ce este cu totul altceva.
Sint eu obligata, sa contribui lunar cu 8 ron la "salarul" nedeclarat la fisc al(mai ales ca nu exista acte cu veniturile certe) unui administrator al locuintelor de stat ? Sau acesta este angajatul sau colaboratorul statului si prin urmare acesta are obligatia sa-i plateasca salarul pe baza unei conventii sau contract de agajat ?
Sau poate cine stie,se incaseaza salar si de la Primarie si "bani negrii" de la asociatie.
Care articol de lege reglementeza contractul de munca,salarul (si cuantumul) membrilor Asociatiei de locatari ? Atentie ,nu al membrilor Asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
issabellemaria, utilizator
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Art. 32. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

Daca in contractul de inchiriere este stabilit sa achitati cheltuielile de intretinere, atunci in aceste cheltuieli intra si salariile personalului angajat, daca nu au contracte de munca si incaseaza niste bani fara sa plateasca impozite este o traba grava, dar poate acest serviciu va este asigurat de o firma specializata in administrare imobile si atunci ei stiu cum si ce platesc.

Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
Adriantot, moderator
Multumesc de raspuns dar am spus ca problema mea nu are legatura cu Asociatia de proprietari,eu sint chiriasa la stat,adica intr-un bloc de locuinte sociale de stat.
Iar plata utilitatilor si consumul la astfel de locuinte se face la Asociatia de locatari si nu cea proprietari.Pentru ca proprietar este statul si nu noi, locatarii.
Pe de alta parte, de cind Primariile din Romania angajeaza firme particulare specializate in adm.imobilelor sale ? Care lege -ar putea permite asa ceva ?
Atunci de ce mai exista asociatiile de locatari ? Si culmea ca noi platim datoriile la bloc, la un administrator,casier,presedinte sau ce o fi, caci e numai el singur deci nici vorba de firme.
Vorbeati de firma specializata "si atunci ei stiu cum si ce platesc".Nu are logica chiar prin absurditatea ca Primaria ar angaja o firma.Cum adica firma stie ce plateste ?Cu alte cuvinte,voi prostilor dati banii,ca stim noi ce sa facem cu ei !
Astept un raspuns la subiectul pe care l-am deschis : Asociatia de Locatari

Daca nu sunteti asociatie cu personalitate juridica, atunci nici administratorul nu poate fi angajat, cu contract in regula si deci cu declaratii de venit in regula.
In cazul acesta primaria, ca proprietar al locuintelor, poate angaja fie o persoana fizica atestata, fie poate angaja o firma de administrare.
Cheltuielile salariale, ca si toate celelalte cheltuieli ale condominiului, se platesc de catre locatari, ca beneficiari, ca doar pentru ei munceste, nu pentru primarie.

Ca sa intelegeti ideea: daca la blocul dv. se intampla o spargere de teava, proprietarul (primaria) cheama o firma care repara si apoi emite factura. Aceasta nu o va achita primaria, ci locatarii prin repartizare pe listele de intretinere.

In cazul in care primaria nu l-a angajat pe administrator, ma gandesc ca aveti un comitet care s-o fi format cand v-ati mutat cu totii in bloc, comitet care a numit pe cineva, fie dintre dv., fie din afara blocului, pentru a se ocupa de administrare. Inca o data, neavand personalitate juridica, nu puteti angaja in adevaratul sens al cuvantului.
in cazul imobilelor cu locuinte sociale,responsabilitatea platii serviciilor personalului care asigura derularea raporturilor/relatiilor cu prestatorii/furnizorii de servicii, revine in exclusivitate proprietarului imobilului=primarie
Dvs ca si chirias detineti incheiat contract de locatiune cu locatorul =primarie ,in care sunt precizate drepturile si obligatiile reciproc asumate
Daca aveti nemultumiri,suspiciuni asupra temeiniciei si legalitatii impunerilor ,acestea pot fi solutionate direct cu serviciul specializat al autoritatii locale proprietar al imobilului ,care detine sutoritatea si competenta sa dispuna modalitatea de administrare a bunului imobil
Sunt condominii in care sunt si proprietari, sunt chiriasi care locuiesc in apartamentele inchiriate de la proprietari si chiriasi care au inchiriat de la constructori, toti se guverneaza dupa o singura lege nu exista o lege a locatarilor care au contract cu primaria sau a asociatiilor de locatari.
Pentru a va furniza utilitati proprietarul sau proprietarii condominiilor trebuie sa incheie contracte cu furnizorii de utilitati, trebuie sa angajeze un administrator (nimeni nu lucreaza gratis) care sa incaseze, sa plateasca facturile, sa urmareasca si sa repare daca apare o avarie in condominiu, deci chiar daca dumneavoastra sunteti LOCATARI tot exista un PROPRIETAR AL CONDOMINIULUI, iar acesta poate sa se numeasca X, Y, Z, S.C sau Primarie, toti trebuie sa respecte Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Alte discuții în legătură

Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)
Neplata la bloc a cheltuielilor crissy2703 crissy2703 buna ziua as dori sa stiu daca exista vreo solutie legala impotriva rau platnicilor catre asociatia de locatari , altceva decat in instanta. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari pentru chiriasii la stat Quakie Quakie Buna ziua. Ma numesc Daniel si am primit de cativa ani apartament social de la stat la care platesc chirie in urma unei evacuari. Bineinteles ca nu putem ... (vezi toată discuția)