avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie locatari pentru chiriasii la stat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie locatari pentru chiriasii la stat

Buna ziua. Ma numesc Daniel si am primit de cativa ani apartament social de la stat la care platesc chirie in urma unei evacuari.

Bineinteles ca nu putem avea asociatie de proprietari ci avem o asociatie de locatari fara nici un drept legal. Presedintele este ales ad-hoc si schimbat des, administratorul este un chiriasi din bloc fara atestat. In bloc sunt 23 de apartamente din care 3 au proprietar, restul suntem chiriasi la stat.

Intrebarea mea este cum putem face o asociatie de proprietari/locatari legala pentru acest bloc si cat de "normal" este sa ai un administrator fara licenta?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:53, 18 Aprilie 2014
In fond in blocul dv. exista 4 proprietari, cei 3 plus primaria.
Normal, initiativa trebuie sa vina de la proprietari ca sa faca aceasta asociatie de proprietari.
In legislatie nu exista reglementari pentru infiintarea unei asociatii hibrid proprietari - chiriasi.

Atata timp cat asociatia nu este legal infiintata, nici angajator nu exista, iar administratorul este probabil ales dintre locatarii blocului.

Pentru toate problemele pe care le aveti trebuie sa va adresati proprietarului, adica primariei.
Va recomand sa studiati - Legea 230 /2007 .
Aceasta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Va doresc succes.
Interventie moderator

Utilizatorul este chirias, nu proprietar, si nu are nevoie sa studieze Legea 230/2007 care are ca obiect infiintarea asociatiilor de proprietari.
Dumnealui intreaba cum sa se infiinteze o asociatie de locatari, adica de chiariasi, adica vrea niste sfaturi la obiect. Aveti?
@Quakie

LEGE Nr. 230 din 6 iulie 2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 490 din 23 iulie 2007

CAP. 1. Dispoziţii generale, definiţii

ART. 1
Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

In prezent sunt 3 proprietari persoane fizice. Eu zic sa nu va complicati cu primaria si incepeti demersurile pentru infiintarea as. prop. si apoi cautati-va un administrator, pers. fizica sau juridica, la fel si cu comisia de cenzori.
Mai simplu nu se poate. Apoi, pe masura achizitionarii de locuinte, in as. prop. pot adera si ceilalti proprietari.
Succes!
Quakie este chirias. Cum sa se preocupe el sa faca asociatia de proprietari?

Alte discuții în legătură

Anl asociatie ContSters77368 ContSters77368 Buna ziua. Am si eu o problema interesanta. Locuiesc in bloc ANL sunt chirias si nu ne putem infiinta asociatie de locatari. Am incercat pe legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Obligativitate constituire asociatie de proprietari Florenta30 Florenta30 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in lege se prevede obligativitatea constituirii aociatiilor de proprietari sau putem ramane in continuare asociatie de ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari vs. asociatie de locatari elga50 elga50 O comunitate de oameni constituita acum multi ani intr-o Asociatie de locatari (asa cum erau toate blocurile) are si in prezent acest statut; ea nu s-a ... (vezi toată discuția)