avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... intrebare privind taxa de timbru la partaj; poate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

intrebare privind taxa de timbru la partaj; poate deveni o actiune in pretentii ?

Buna ziua! Am divortat de fostul meu sot in luna decembrie anul trecut , insa nu am facut procedurile de partaj. Avem in comun o casa si un credit pe teren si exista o posibilitate de intelege pe cale amiabila prin mediator. Exista vreo posibilitate sa nu mai fie platita acea taxa de timbru de 3% , sa fie vorba doar de pretentii sau ceva de genul?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:28, 27 Martie 2013
Daca exista premise sa va intelegeti cu privire la partaj, mergeti fie la mediator si apoi la notar, fie direct la notar. In acest caz nu mai este necesara achitarea niciunei taxe de timbru. taxa de timbru este necesara doar daca formulati actiune in instanta.
Eu vă recomand medierea, fiind o cale mult mai rapidă, eficientă, costuri reduse, şi aş mai putea înşira. Mediatori pot fi gasiţi pe site-ul Consiliului de Mediere - Tabloul medatorilor autorizaţi grupaţi în ordinea alfabetică respectiv pe judeţe.
Eu nu cred ca medierea poate oferi o solutie finala, avand in vedere - pe de o parte - puterea juridica a unui act intre parti si - pe de alta parte - faptul ca partajul priveste un imobil (va trebui notat in cartea funciara dr de proprietate ) si un credit bancar. Simplul acord de mediere nu va fi opozabil bancii.

Cel mai sigur este un act de partaj voluntar incheiat la notar.

Art. 59 din Legea 192/2006 statuează că “Înţelegerea părtilor poate fi supusă verificării notarului public în vederea autentificării ori, dupa caz, încuviinţării instantei de judecata, în conditiile prevăzute la art. 63” . În consecinţă, pot exista situaţii, în care acordul de mediere poate fi supus autentificării de către notarul public sau încuvinţării instanţei de judecată, cum este si cazul dvs cand vorbim despre imobile.

Prin simplul acord de mediere - act sub semnatura privata - nu veti putea transmite in mod legal dreptul de proprietate.
Multumesc frumos pentru raspunsuri, insa as mai avea o intrebare: in cazul in care lucrurile se rezolva prin acord de mediere, care va fi autentificat la notariat sau in instanta judecatoreasca, insa ulterior una din parti nu mai e de acord sau nu se mai achita de obligatiile asumate prin acel acord (sotul nu mai vrea/poate plati sulta cuvenita) cum pot recupera eu acea sulta? trebuie sa deschid proces de partaj in instanta?
Nu va fi nevoie de partaj, actul semnat la notar sau hotararea judecatoreasca va putea fi pus/pusa in executare silita prin oricare din modalitatile prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Partaj jully3tt3 jully3tt3 Buna ziua ! Am si eu o intrebare, daca divortul se poate face la notar, atunci si partajul se poate face la notar sau numai la judecatorie? Va multumesc! (vezi toată discuția)