avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort germania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort germania

buna!as vrea sa stiu in cazul unui divort in Germania,unde sotia e de nationalitate romana iar sotul neamt,avand un copil de 4 ani si fiind casatoriti de 6 ani,care sunt drepturile sotiei?ea nu lucreaza iar sotul are o amanta...copilul ii revine mamei?tatal e obigat sa plateasca indemnizatie de crestere a copilului?va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:37, 25 Martie 2013
Soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile divorţului:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
b) legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
c) legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;
d) legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani;
e) legea română.
In lipsa alegerii legii de catre soti, legea aplicabila divortului este:
a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data introducerii cererii de divort;
b) in lipsa resedintei obisnuite comune, legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre soti mai are resedinta obisnuita pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divort;
c) in lipsa resedintei obisnuite a unuia din soti pe teritoriul statului unde acestia au avut ultima resedinta obisnuita comuna, legea cetateniei comune a sotilor la data introducerii cererii de divort;
d) in lipsa cetateniei comune a sotilor, legea ultimei cetatenii comune a sotilor, daca cel putin unul dintre ei a pastrat aceasta cetatenie la data introducerii cererii de divort;
e) legea romana, in toate celelalte cazuri.
(2) Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman sau are resedinta obisnuita in Romania.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile si in cazul in care divortul este carmuit de legea aleasa de soti.

Conform Codului Civil roman,intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati. Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil ,dar cuantumul intretinerii datorate copilului, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.

Instanta va stabili -tinand cont de imprejurarile de fapt si drept -daca exercitarea autoritatii parintesti revine in comun ambilor parinti,sau in cazul unor motive intemeiate,tinand cont de interesul superior al minorului,hotaraste ca aceasta sa fie exercitata numai de unul dintre parinti.De asemenea,va stabili si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura,precum si locuinta minorului-in lipsa intelegerii dintre parinti.

Odata cu pronuntarea divortului, instanta de tutela va hotara , daca este cazul, si asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul , de invoiala parintilor, pe care ii asculta.


Pentru stabilirea pensiei de intretinere se ia in considerare venitul net al celui obligat la intretinere.
Reclamanta poate solicita informatii privind venitul net de la angajatorul din Germania.

Se solicita aceste informatii printr-o cerere de probe prin comisie rogatorie internationala, cerere formulata in temeiul Legii 189/2000 privind asistenţa judiciară internaţională în materie civilă şi comercială si adresata instantei investita cu solutionarea cauzei.
Conform art.33¹ din Legea 189/2000: “În aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1206/2001 din 28 mai 2001 privind cooperarea dintre organele jurisdicţionale ale statelor membre în vederea obţinerii de probe în materie civilă sau comercială, cererile de obţinere a probelor prin comisie rogatorie internaţională se efectuează de instanţele române care transmit cererile direct către instanţele solicitate competente din statele membre ale Uniunii Europene, iar o copie a cererii de obţinere de probe se transmite Ministerului Justiţiei, pentru evidenţă.”




Succes.
Daca veti divorta in Germania, ar fi util pt dvs sa va interesati acolo despre ce drepturi ati avea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in austria amanda111 amanda111 m-am casatorit cu sotul meu in romania dar locuim in austria.avem un copil in varsta de 2 ani,nu avem bunuri in comun,el lucreaza iar eu sunt casnica si aici ... (vezi toată discuția)
Divort in canada si inregistrat in romania. minor in romania cu mama , ce ,legislatie se aplica? Ciobocris Ciobocris Buna ziua, Divort in Canada si inregistrat in Romania. Resedinta minor cu mama in Romania, Dupa ce legislatie consider la ce varsta poate MInorul decide cu ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters284944 ContSters284944 Unde pot divorta doi soti care au domiciliul in Romania, dar locuiesc in Anglia (nu au cetatenie) ? In Anglia sau in Romania ? Daca ar divorta in Anglia, care ... (vezi toată discuția)