avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incadrarea ca expert ssm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incadrarea ca expert ssm

Buna ziua . Sunt seful Compartimentului de SSM si PSI . As dori sa formulez urmatoarea intrebare referitoare la incadrarea mea.
In cadrul firmei exista un Contract Colectiv de Munca in care s-au stabilit si grilele de salarizare. In cadrul grilelor de salarizare la pozitia nr. 11 avem trecut si EXPERT IN SSM.
Eu sunt subinginer si am urmat cursul de 80 de ore in domeniul SSM -psi si Protectie civila . Pe langa cursul de 80 ore am urmat si cursul de 240 ore POSTUNIVERSITAR IN DOMENIUL SSM UNDE AM OBTINUT DIPLOMA IN " EVALUAREA RISCURILOR SI AUDITUL DE CONFORMITATE DE SECURITATEA SI SANATATEA IN MUNCA "
In urma acestui curs post universitar am fost incadrat in functia de EXPERT SSM , si apoi sef compartiment SSM in anul 2011.
Dupa 2 ani de la incadrare in functia de sef compartiment SSM, actuala conducere imi emite o adresa ca incadrarea mea s-a facut gresit si ca trebuia sa fiu trecut la o grila inferioara " de subinginer" ( in aceasta grila nu apare nici o calificare in domeniul SSM ) , ca acest curs postuniversitar nu imi da dreptul de a fi incadrat ca EXPERT SSM , respectiv Sef Compartiment SSM .
As dori sa stiu pe ce baza legala au constatat acest lucru si respectiv daca cursul postuniversitar imi acorda dreptul de a fi incadrat ca EXPERT SSM ( EU STIU CA DUPA HG 955/2010 am acest drept ) . Astept un raspuns . Va multumesc anticipat .
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:14, 26 Martie 2013
A. Sa analizam urmatoarele prevederi din HG nr. 955/ 2010 (care modifica si completeaza HG nr. 1425/ 2006)
-art. 50
(1)Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă."
B. Tinem seama de HG nr. 1242/ 2011 (care modifica si completeaza HG nr. 1425/ 2006).
-art.23 al.(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art.50.

Ca subinginer puteti fi asimilata ciclului 1 de studii universitare (adica fara master, in viziunea actuala a legii educatiei natioanle). Poate fi o problema daca nu ati absolvit studii tehnice (ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice).
Cursul postuniversitar (efectuat numai dupa absolvirea cursului de nivel mediu), va da dreptul sa fiti conducator al serviciului intern de prevenire si protectie, dar numai cumulativ cu absolvirea unor studii tehnice, cu diploma de studii universitare cu licenta. Mai este o conditie de vechime in activitate ssm, de minim 5 ani.
Ar putea fi o problema cu incadrarea ca expert ssm, asa cum este definit prin COR, aprobat prin Ordin comun MMFPS nr. 1832/ 2011 + INS nr. 856/ 2011 (a se analiza toate cele 6 caractere ale clasificarii, la care nu ma pricep).

Inteleg ca sunteti sef compartiment ssm+plus PSI, presupun ca si cu atributii specifice pe protectie civila. Ar trebui sa faceti uz de Legea nr. 319/ 2006
-art. 8 al.(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba in principal atributii privind ssm si cel mult. atributii complementare.

Aici intervine normarea muncii, astfel incat in fisa de post a dvs., sa apara ca in timpul normal de lucru, de 8 ore/ zi, 5 zile / saptamana, sa dispuneti de timpul necesar pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu care va revin.
Daca nu sunt probleme de incadrare ca expert ssm, definit in COR, personal nu vad motiv sa nu puteti ocupa postul, daca ati absolvit cu licenta o facultate tehnica.
Este posibil ca masterul (absolvire cu licenta, anul 4 si 5 de studii, in actuala lege a educatiei nationale) sa fie insa asimilat in COR, cu expert ssm, iar absolvirea a 3 ani cu licenta (respectiv subinginer in vechea lege a aducatiei nationale), cu specialist ssm. In acest caz, nu puteti ocupa functia de sef serviciu intern de prevenire si protectie, chiar daca indepliniti conditia de vechime de 5 ani in activitati ssm.
Mai este un aspect, legat de grila de salarizare. Ca sef de compartiment, nu trebuie sa fiti incadrat la subinginer, ci la sefi de compartimente/ sectii/ directii, etc., cu un anumit coeficient de corectie fata de subinginer simplu, mentionat in grila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! imi poate explica si mie cineva conform art.50 din ... sophia0406 sophia0406 Buna ziua! Imi poate explica si mie cineva conform art.50 din hg 1425/06 pentru a putea devenii sef serviciu extern. Experienta mea se apropie de 5 ani ca si ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)
Inginer in industria alimentara - conditii de indeplinit pentru a putea fi sef serviciu extern de prevenire si protectie - Elibet - Elibet Buna, este posibil ca un absolvent al facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor - sectia Tehnologia si Prelucrarea Produselor agricole, obtinand titlul ... (vezi toată discuția)