Buna ziua! Imi poate explica si mie cineva conform art.50 din hg 1425/06 pentru a putea devenii sef serviciu extern. Experienta mea se apropie de 5 ani ca si inspector ssm, am terminat o facultate economica, pot sa fac cursul postuniversitar de evaluator de risc, am nevoie neaparat de studiile tehnice?
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.32 (2) Conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50
-art.47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut
la alin. (1) lit. b).
-art. 50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau
absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
In COR figureaza inspector ssm (corespunde la nivel mediu) si expert ssm (corespunde la nivel superior).
Legal, nu puteti fi sef SEPP deoarece nu ati absolvit o facultate mentionata la art.50 al.(1) lit.a). Nici inspector ssm nu puteti fi desemnata legal, decat daca ati absolvit un liceu la real sau un liceu tehnologic. (vezi art. 49 al.(1) lit.a). In plus trebuie sa fi urmat cursul de 80 de ore in domeniul ssm.
Nu puteti urma legal, un curs postuniversitar de 180 de ore recunoscut ssm (nu de evaluator de risc) sau un masterat in domeniul ssm deoarece nu ati absolvit o facultate tehnica.
Paradoxul este că nu puteti fi sef SEPP cu studii superioare economice dar puteți fi inspector de muncă SSM intr-un ITM si să controlați activitatea serviciilor interne si externe SSM pentru șefia cărora nu îndepliniți condițiile de pregătire.
Mi-a placut raspunsul asta :)) dar cursul postuniversitar de evaluator de risc se poate face? Nu vad pe undeva ca ai nevoie neaparat de studii tehnice, decat ca nu poti fii sef.
Art. 47 lit.c) nivel superior (expert ssm in COR) inseamna studii superioare.
Puteti urma cursul de evaluator de risc, dar la ce v-ar folosi ? Legal nu puteti practica activitatea de ssm.
Sunt inspector SSM si cadru tehnic PSI. M-am lovit zilele trecute de treaba asta. Urma sa am un interviu la un serviciu intern si doamna de la resurse umane ma intreaba prin mesaj daca am cumva si cursul de evaluator de risc ca a uitat sa ma intrebe si ca din pacate ei cauta pe cineva care sa aibe asa ceva.