avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM pensionar

Buna ziua!
Se poate angaja cu CIM de 8 h ( la o societate cu cap. privat ) o persoana care beneficiaza de pensie, daca a fost pensionat inainte de implinirea varstei standard - pt. ca a beneficiat de gr. II - ? Ce contributii trebuie sa i se retina ?
Cum se procedeaza atunci cand un angajat implineste varste standard de pensionare ? Se inceteaza CIM fara sa se astepte decizia Casei de Pensii ?
am pus o gramada de intrebari, asta pt ca subiectul mi-e strain si n-as vrea sa fac vreo boacana si sa aduc cuiva vreun prejudiciu - din lipsa de informare .

Multumesc !



Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 14:18, 25 Martie 2013
1. Un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu salariul (la un angajator cu capital privat) indiferent ca a fost pensionat la implinirea varstei standard de pensionare sau la implinirea varstei standard reduse de pensionare.

2. Pensionarul respectiv nu va primi o alta decizie de pensionare la implinirea varstei standard de pensionare.

3. Nu mai este cazul sa ii incetati CIM la implinirea varstei standard de pensionare deoarece el este deja pensionat pentru limita de varsta.

4. Ii retineti toate contributiile, mai putin contributia pentru somaj.
1. De ce fel de pensie beneficiaza?

2. Art.56 C.mun. prevede :
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
.....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
.......
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, in cazul pensionarii pentru limita de varsata c.i.m. inceteaza de drept inainte de a se comunica decizia de pensionare, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare
Daca este vorba de aceiasi firma, inceteaza CIM si se semneaza un nou contract.
Din 6 in 6 luni sau la un an se face recalcularea punctajului la pensia de baza, functie de depunerile facute de angajator, la solocitarea angajatului.
Orice firma poate angaja cu CIM, norma intreaga un pensionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Cim inceteaza cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta? noneyro noneyro La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensionare Onutza05 Onutza05 As dori sa stiu dc sunt angajata iar in luna aprilie indeplinesc conditia de iesire la pensie intrucat implinesc varsta corespunzatoare, insa imi lipseste 1 ... (vezi toată discuția)