avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata cursuri de igiena
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata cursuri de igiena

Buna seara.
Din luna decembrie 2012 sunt angajata ca si casier la o firma ce detine supermarket-uri in tot judetul.
Acum 2 saptamani ni s-a adus la cunostiinta ca trebuie sa platim din cursurile de igiena 50 ron/angajat urmand ca firma sa plateasca restul de 100ron/angajat. Persoanele ce sunt angajate de cativa ani spun ca pana acum nu au fost puse sa plateasca. De asemenea dintre toate firmele, cu acelasi profil, din judetul nostru doar aici trebuie ca angajatul sa suporte aceste costuri.
Intrebarea mea este daca noi ca angajati suntem obligati sa platim aceste cursuri pe care nici macar nu le urmam. Ni se pune un tabel in fata in care semnam ca am urmat cursul si ca am platiti cei 50 ron si apoi ni se da diploma.
De asemenea as dori sa stiu daca angajatorul are vreun drept sa ne opreasca acesti bani din salariu in cazul in care refuzam sa-i platim. (asta este amenintarea lor de cateva zile)
Sper sa ma poata ajuta cineva cu un raspuns concret.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:28, 26 Martie 2013
fiind casier dvs in mod clar nu aveti obligatia urmarii unui astfel de curs si in mod sigur la incheierea contractului de munca nu ati semnat nici un document prin care sa va angajati la efectuarea unor astfel de cursuri . Este vorba indubitabil de un abuz al angajatorului, puteti sesiza in principal Inspectia muncii si ar fi bine ca si ceilalti colegi sa va urmeze exemplul, in concret avem de a face cu un conflict de munca, daca nu se va ajunge la o solutie normala si fireasca aveti calea instantei, competenta apartine in acest caz Tribunalului.
Este adevarat, nu am semnat nimic care sa specifice ca voi fi nevoita sa fac astfel de cursuri. Dar colegele mele, care sunt angajate ca si lucratori comerciali, au vreo sansa sa conteste aceasta obligativitate a angajatorului?
Exista undeva in legea muncii vreun articol care ne obliga pe noi ca angajati sa platim astfel de cursuri? Angajatorul se scuza si spune ca asa se cere acum ca toti angajatii sa aibe aceste cursuri facute.
Pentru angajatii din sectorul alimentar sau din comertul cu produse alimentare, ca si pentru angajatorii din acest domeniu, exista obligatia efectuarii de cursuri de igiena.

Temeiul legal:
ART. 1 - Ordinul 1225/2003 al Ministerului Sanatatii
(1) Orice activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publicã şi colectivã, serviciile şi producţia de apã potabilã, precum şi serviciile de întreţinere corporalã se exercitã numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
(2) Personalul calificat din activitãţile menţionate la alin. (1) are obligaţia legalã a instruirii periodice în vederea însuşirii noţiunilor fundamentale de igienã, activitate organizatã şi finalizatã cu examinare şi certificate, în conformitate cu prezenta metodologie.


Certificatele de absolvire au valabilitate 3 ani de la data emiterii, deci cursurile trebuie repetate din 3 in 3 ani.

Cheltuielile cu cursurile de formare profesionala sunt suportate de angajator, in baza prevederilor Codului Muncii, ele fiind deductibile de la plata impozitului pe profit sau venit.

Insa prin prisma sanctiunilor (vezi mai jos prevederile H.G. 857/2011), precum si a mentiunii din ordinul de mai sus - personalul calificat ... are obligaţia legalã a instruirii periodice în vederea însuşirii noţiunilor fundamentale de igienã - imi pare mie ca reiese ca si angajatul are aceasta obligatie si poate fi amendat daca nu o respecta.

\"ART. 5 - H.G. 857/2011
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice angajarea şi/sau menţinerea în unitãţile care desfãşoarã activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publicã şi colectivã, servicii şi producţie de apã potabilã, precum şi servicii de întreţinere corporalã a personalului fãrã certificatul de instruire profesionalã privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienã, conform reglementãrilor legale în vigoare.\"

Deci impartirea costurilor nu pare chiar total injusta, prin raportare la cele de mai sus. Chiar daca obligatia nu este prevazuta in contractul de munca, ea este o obligatie impusa de lege, nu de angajator.

E de discutat daca un casier este considerat personal calificat in activitatea de comert cu produse alimentare, el poate fi la fel de bine casier si intr-un magazin de piese auto, insa avand in vedere ca toate produsele alimentare ii trec prin mana la casa de marcat, se poate considera ca ar trebui sa participe la astfel de cursuri.

P.S. Costul pare insa suspect de mare, sunt cursuri care costa cam 100 ron/persoana, aici s-ar putea sa fie o smecherie a angajatorului, sa para ca el plateste 2/3, cand de fapt plateste doar 1/2, ceea ce deja nu mai este just ca raport.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preparator fast food Xtrek Xtrek Ma intereseaza daca pentru un preparator fast food este necesar sa aiba certificare de bucatar sau eventual ce cursuri trebuie sa urmeze. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cursuri -notiuni fundamentale de igiena calin cristiana calin cristiana Persoana care a absolvit aceste cursuri poate lucra in comert ca si vanzator produse alimentare sau sunt necesare alte cursuri de calificare?Conform carei ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea unui curs de igiena pentru lucratorii comerciali mihalicrina mihalicrina As dori sa stiu daca pentru un absolvent de colegiu sanitar care in cadrul cursurilor de 3 ani a efectuat si cursuri de igiena la blocul alimentar atat ... (vezi toată discuția)