avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate si pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate si pentru cresterea copilului

buna ziua,as avea si eu cateva intrebari despre concediul de maternitate si cel pentru cresterea copilului....
Eu si sotul meu muncim pt o firma din Romania dar suntem detasati in strainatate,avem contract de munca si toate taxele platite,muncim pt aceasta firma din 21/07/2012,acum sunt gravida si ar trebui sa nasc prin septembrie,numai ca firma m,a bagat o luna in concediu fara plata,si sunt ingrijorata ca din aceasta cauza nu as mai putea beneficia de concediu de maternitate,si dupa de cel pt cresterea copilului;va rog frumos sa imi spuneti ce am de facut pentru a nu imi pierde drepturile...si daca imi puteti explica tot ce tine de aceste concediii pt ca nu prea inteleg nimic....multumesc,o zi buna :(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:24, 18 Septembrie 2013
puteti beneficia de cic doar daca ati realizat venituri salariale 12 luni inainte de nasterea copilului succesiv. nu se permit intreruperi de realizare a veniturilor mai mare de 1/2 de luna. prin umrare daca nu realizati o luna venituri deoarece sunteti in fara plata nu veti beneficia.puteti sa sunati sila Directia prot copilului de care apartineti cu domiciliu
Multumesc mult pt raspuns,dar este valabil si pt concediu de maternitate?sau e numai pt cresterea copilului?
1. Puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Veti putea benficia de concediu crestere copil (CCC) numai daca acea luna de concediu fara plata este intinsa pe doua luni.
- Daca luna de concediu fara plata este de la 1 la 31 ale lunii nu veti mai putea beneficia de CCC.
- Daca aveti macar o zi lucrata in acea luna de concediu fara plata veti putea beneficia de CCC.

3. Dar nu inteleg cum de angajatorul "v-a bagat" in concediu fara plata fara sa semnati dvs. o cerere pentru aceasta?

4. Faceti o sesizare mai intai la ITM si apoi il puteti actiona pe angajator in judecata deoarece v-a bagat in concediu fara plata fara cererea dvs.
multumesc mult pt rasp,m-ati ajutat foarte mult...as dori sa va mai intreb ceva...noi muncim in strainatate dar cu contract pe Romania,eu vreau sa nasc aici in strainatate,dosarul pentru concediu de maternitate ma ocup eu sau angajatorul?in schimb pentru cel de crestere a copilului trebuie sa fiu eu in Romania sau se poate ocupa cineva daca are o procura?imi puteti spune ce treb sa fac si cum?multumesc,o zi buna
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
bulimargiulia, utilizator
1. - Nu se face dosar pentru concediul de maternitate.
- Prezentati angajatorului certificatele medicale pentru concediu de maternitate si acesta le plateste.
- Certificatele medicale trebuie emise de medicul de familie din Romania (intrebati medicul de familie ce acte sa aduceti din spitalul unde veti naste)

2. Iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

Alte discuții în legătură

Viitoare mamica analisa18 analisa18 Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 2-a,nu sunt casatorita,iar tatal copilului a renuntat la relatia noastra pt ca nu isi doreste copilul.Eu nu renunt la bebe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului ramonasoiman ramonasoiman Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Eu in iulie am terminat masterul si cum nu m-am gasit un job am depus ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)