avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca se poate calcula un concediu medical in cazul unui salariat care nu a lucrat 6 luni in firma si nici nu a prezentat de la fostul sau angajator adeverinta cu veniturile realizate anterior, pentru determinarea bazei de calcul.
Salariatul are lucrate doar 3 luni. Cum procedez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:47, 26 Martie 2013
Art. 7 din OUG 158/2005 prevede ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Din normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 73.
(1) Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, astfel:

Mzbci = SUMA V: NTZ,


in care:
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
SUMA V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
(2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
Exemplul nr. 1

- lei -
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

In speta, baza de calcul in acest caz o constituie veniturile realizate in cele 3 luni...

Atentie: unele concedii medicale nu necesita stagiu de cotizare pentru a fi platite.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru detalii.
Este vorba de un concediu medical, cod indemnizatie unu... pentru care este nevoie de stagiu de cotizare.
Daca acest salariat a lucrat anterior acestui medical 3 luni si 10 zile.. se calculeaza luand in calcul si luna incompleta, nu?
1. Se iau in calcul veniturile din lunile de dinainte de luna in care a intrat in concediu medical.

2. Daca activitatea salariatului in cauza a inceput in cursul lunii (nu de la data de 1) atunci se iau in calcul numai zilele lucratoare de la data de la care a inceput lucrul si pana la sfarsitul lunii respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale cristin20 cristin20 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, ... (vezi toată discuția)
Calculul ind pt maternitate fifi58 fifi58 o persoana are 2 locuri de munca fiecare cu 8/zi la al 2-lea loc de munca este angajata nu mai din septembrie 2016 Cum se calculeaza la al 2-lea loc de m ... (vezi toată discuția)