avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedii medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedii medicale

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am un salariat angajat in 12 iunie, din 24 iulie intra in concediu medical cod 14. Cum ar trebui sa procedez, tinand cont ca nu a lucrat in ultimul an....

Cel mai recent răspuns: cristin20 , utilizator 08:30, 14 August 2017
Stagiul necesar pentru plata este de 22 de zile lucratoare si nu este realizat.
Totusi, pentru neoplazii nu este necesara realizarea stagiului minim.
Calculati si platiti indemnizatia cu media zilnica = venit realizat iunie/zile lucrate iunie.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.

ART. 14
În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA, dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă nu este condiţionat de realizarea stagiului de cotizare.

ART. 73
(1) Media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă, astfel:

Mzbci = Σ V: NTZ,

în care:

Mzbci = media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numărul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în această perioadă nu poate fi mai mare decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare.
(2) În cazul în care persoana asigurată a realizat venituri pe o perioadă mai mică de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cărora s-a achitat contribuţia.

Exemplul nr. 1
- lei -
──────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
──────────────────────────────────────

În acest caz, media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în lunile 3, 4, 5 şi 6, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă.
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2017
ana-cer, moderator
Multumesc mult! O sapatmana frumoasa va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical miruna82 miruna82 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca se poate calcula un concediu medical in cazul unui salariat care nu a lucrat 6 luni in firma si nici nu a prezentat de la ... (vezi toată discuția)
Calculul ind pt maternitate fifi58 fifi58 o persoana are 2 locuri de munca fiecare cu 8/zi la al 2-lea loc de munca este angajata nu mai din septembrie 2016 Cum se calculeaza la al 2-lea loc de m ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)