TATAL MEU A DECEDAT DE CURAND ,AS DORII SA STIU DACA ESTE OBLIGATORIE DEZBATEREA SUCCESIUNII.UN ANGAJAT DE LA PRIMARIE IMI SPUNE CA TREBUIE DEZBATUTA OBLIGATORIU.
Da, mostenirea trebuie dezbatuta, mai ales daca intre bunuri se afla imobile(terenuri, constructii). Dar nu este vorba despre o obligatie in sensul incalcarii vreunei norme de convietuire daca nu dezbateti succesiunea. Aici lucrurile privesc clarificarea situatiei juridice a bunurilor in raport cu persoanele cu vocatie succesorala.
Succesiunea se poate realiza in doua forme:
- succesiunea expresa, realizata prin dezbaterea propriu zisa a succesiunii sau inregistrarea unei / unor declaratii autentice (la notar) de acceptare a succesiunii data de cei care au vocatie succesorala (calitate de mostenitori) in termen de 6 luni de la data decesului si
- succesiunea tacita, prin preluare de bunuri, realizata prin comportarea ca adevarati mostenitori de catre cei indreptatiti sa vina la succesiune, succesori care nu au dezbatut succesiunea in termenul de 6 luni (si care nu au dat nici declaratie notariala), dar care au folosit bunurile proprii ale defunctului (defunctei) dupa decesul acestuia (acesteia) ca niste adevarati proprietari.
Raspunsul pe scurt: nu exista lege care sa va oblige sa dezbateti succesiunea si nici sa o acceptati, in cazul in care alti mostenitori sunt interesati de dezbaterea ei.
... este insa foarte indicat sa o faceti. Asta va scuteste de neplaceri ulterioare cu alti succesibili (rude).