avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

TATAL MEU A DECEDAT DE CURAND ,AS DORII SA STIU DACA ESTE OBLIGATORIE DEZBATEREA SUCCESIUNII.UN ANGAJAT DE LA PRIMARIE IMI SPUNE CA TREBUIE DEZBATUTA OBLIGATORIU.
Cel mai recent răspuns: Ralucaavocat , utilizator 15:13, 26 Martie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca exista bunuri in masa succesorala trebuie sa dezbateti succesiunea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, mostenirea trebuie dezbatuta, mai ales daca intre bunuri se afla imobile(terenuri, constructii). Dar nu este vorba despre o obligatie in sensul incalcarii vreunei norme de convietuire daca nu dezbateti succesiunea. Aici lucrurile privesc clarificarea situatiei juridice a bunurilor in raport cu persoanele cu vocatie succesorala.

Succesiunea se poate realiza in doua forme:
- succesiunea expresa, realizata prin dezbaterea propriu zisa a succesiunii sau inregistrarea unei / unor declaratii autentice (la notar) de acceptare a succesiunii data de cei care au vocatie succesorala (calitate de mostenitori) in termen de 6 luni de la data decesului si
- succesiunea tacita, prin preluare de bunuri, realizata prin comportarea ca adevarati mostenitori de catre cei indreptatiti sa vina la succesiune, succesori care nu au dezbatut succesiunea in termenul de 6 luni (si care nu au dat nici declaratie notariala), dar care au folosit bunurile proprii ale defunctului (defunctei) dupa decesul acestuia (acesteia) ca niste adevarati proprietari.

Raspunsul pe scurt: nu exista lege care sa va oblige sa dezbateti succesiunea si nici sa o acceptati, in cazul in care alti mostenitori sunt interesati de dezbaterea ei.

... este insa foarte indicat sa o faceti. Asta va scuteste de neplaceri ulterioare cu alti succesibili (rude).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru succesiune motraux motraux Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ? (vezi toată discuția)
Pasi succesiune/mostenire Ellis 46 Ellis 46 Buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii pe care familia mea (mama, fratele si eu) trebuie sa ii parcurga pentru a face succesiunea/mostenirea dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala in termen Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu BUna ziua.Vreau sa va intreb daca in cazul in care prima categorie de mostenitori in ordinea venirii la succesiune nu si-a manifestat dreptul de optiune ... (vezi toată discuția)