Daca mama nu a inregistrat copilul la serviciul starii civile pe raza caruia a avut loc nasterea in termenul de 15 zile prevazut de lege, cine poate inregistra copilul si dupa cat timp?
Copilul poate fi inregistrat oricand de catre parintii sai. Daca nu reusiti pe cale administrativa se poate prin instanta inregistrare tardiva a nasterii .
Inregistrarea copilului abandonat se face pe baza
- referatului reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost abandonat copilul
- certificatului medical constatator al nasterii;
- procesului verbal incheiat de politie, conducatorul unitatii sanitare si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei, care va avea acelasi cuprins ca si cel incheiat in cazul copilului gasit.
Obligatia pt inregistrarea nasterii ii revine reprezentantului autoritatii administratiei publice locale.
In ambele situatii, daca nu se cunosc numele de familie si prenumele copilului, acestea se stabilesc, prin dispozitie de catre primarul unitatii administrativ teritoriale unde se inregistreaza nasterea.
si certificatul medical constatator al nasterii cine il poate ridica de la maternitate?
dupa cat timp de la nastere (sau de la expirarea celor 15 zile) oligatia inregistrarii nasterii revine unitatii administrativ teritoriale?
Art. 20 din legea 119/1996
(1) Intocmriea actului de nastere, in cazul copilului parasit de mama in unitati sanitare, se face imediat dupa implinirea termenului de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal de constatare a parasirii copilului, semnat de reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, de reprezentantul politiei si de cel al unitatii sanitare.