avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... inregistrare nou nascut ,mama fara acte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

inregistrare nou nascut ,mama fara acte

am nevoie de un sfat
cunosc o mamica care a nascut recent si nu poate sa isi inregistreze copilasul ptr ca i s-au furat toate actele .Problema este ca nu e din orasul acesta ,a fost plecata din tara mult timp a locuit cu o persoana dubioasa de la care a trebuit sa fuga si a gasit adapost in orasul meu .Locuieste cu chirie cu mama ei care lucreaza aici de putin timp .Problema lor este f complicata avand in vedere ca amandoua sunt plecate de acasa de la barbatii lor si daca nu au actele in regula nu pot inregistra nici copilul.Acesta trebuie scos din spital dar nu pot ptr ca nu au certificatul de nastere,Certificatul de nastere nu il pot face ca mama nu are acte ,tatal a disparut cand a aflat ca mama e gravida. Va rog care este solutia ,nimeni nu e dispus sa o ia in spatiu ptr ca e straina .Orice sfat este binevenit ,amandoua femeile sunt disperate si mi-e mila de ele.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 10:19, 3 Noiembrie 2016
Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila

Art. 14 ind. 1 Întocmirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei verbale a persoanelor prevăzute la art. 16, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, după caz, a certificatului de căsătorie al părinţilor.

(3) Întocmirea actului de naştere al copilului, în lipsa actului de identitate al mamei, se face pe baza celorlalte documente prevăzute la alin. (2), a documentului întocmit de reprezentantul poliţiei cu ocazia verificărilor efectuate la solicitarea unităţii sanitare în care a avut loc naşterea, cu privire la datele de identificare a mamei, şi a verificărilor în registrele de stare civilă sau în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor.

(4) Întocmirea actului de naştere al copilului, în cazul în care naşterea mamei nu este înregistrată, se face pe baza declaraţiei scrise a persoanelor prevăzute la art. 16, unui proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, semnat de reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, de reprezentantul poliţiei şi de cel al unităţii sanitare, a certificatului medical constatator al naşterii şi a actului de identitate al declarantului. În acest caz, numele de familie şi prenumele copilului se stabilesc prin dispoziţie emisă în termen de 5 zile de la data solicitării de către primarul unităţii administrativ-teritoriale unde se înregistrează naşterea.

Art. 16. Au obligaţia de a face declaraţia de naştere oricare dintre părinţi, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţă la naştere, asistentului social sau, după caz, persoanei cu atribuţii de asistenţă socială din unitatea sanitară în care a avut loc naşterea sau oricărei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare certificat nastere in lipsa tatalui Alina_Gabriela26 Alina_Gabriela26 Buna ziua! sunt o mama insarcinata in 32 de saptamani! urmeaza sa nasc la inceputul lunii octombrie, iar in septembrie sotul meu paraseste Romania din alte ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nou nascutului adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou nascutului , in cazul parintilor necasatoriti . Multumesc! [pt tot ce tine de indemnizatie, ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere adinamiia adinamiia buna ziua am o intrebare: eu trebuie sa nasc , dar sotul este plecat in alta tara ,se poate elibera certificatul de nastere al copilului in lipsa ... (vezi toată discuția)