Daca detineti toate documentele necesare, in principiu nu ar trebui sa fie nici o problema, pentru ca un copil nascut in cadrul unei casatorii legitime, se prezuma a avea drept tata pe sotul mamei.
Daca nu este de acord cu aceasta, tatal va trebui sa faca actiune in tagada paternitatii.
I. In primul rand trebuie facuta declararea nasterii, care se face in maternitatea unde s-a nascut copilul, in termen de maxim de trei zile de la nastere, astfel obtinandu-se certificatul constatator al nasterii
Acest certificat constator al nasterii se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut iar daca copilul s-a nascut la domiciliu sau in alta parte decat o unitate spitaliceasca, de catre dispensarul medical teritorial.
Certificatul medical constatator al nesterii este intocmit pe un formular tip, este absolut necesar sa aiba data de inregistrare cu data certa, stampila unitatii emitente si parafa medicului. Pentru eliberarea certificatului medical constatator al nasterii copilului sunt necesare actele urmatoare :
- actul de identitate al mamei
- certificatul de nastere al mamei
- actul de identitate al tatalui.
- certificatul de nastere al tatalui
- certificatul de casatorie al parintilor
- hotărâre judecătoarească definitivă de divorţ, certificat de deces (daca este cazul).
II. Inregistrarea copilului la primarie
Inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale, se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, intarzierea este sanctionata cu o amenda, iar scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri special de catre primar.
Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an de la nasterea copilului, pentru a se putea efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.
Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- certificatul de casatorie in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
In cazul in care copilul este nascut in strainatate, inregistrarea nasterii si intocmirea certificatului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respective sau de autoritatile locale ale tari respective.
In cazul in care intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale Biroul de Inregistrarea nasterilor din incinta Ofciul de stare civila ce apartine de Primaria locala de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
In cazul in care nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.
Inregistrarea nasterii se poate face de catre orice persoana pe baza actului de identitate, dar ridicarea Certificatului de nastere se poate face doar de catre unul dintre parinti.