avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrare nou nascut/domiciliul parintilor difera
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrare nou nascut/domiciliul parintilor difera

sunt casatorita si urmeaza sa nasc in cel mult o luna.
am acelasi nume cu al sotului,doar adresa de domiciliu difera de a acestuia.
socrul meu este decedat,soacra nu este in tara si nu s-a facut succesiunea apartamentului in care locuim eu si sotul si nu se va face pana nu revine soacra,
adica peste un an.asa ca eu nu am putut avea aceeasi adresa cu sotul dupa casatorie,
am in continuare la adresa de domiciliu -adresa parintilor mei,iar sotul-pe a parintilor lui.(sunt in localitati diferite,in acelasi judet)
intrebarile mele sunt urmatoarele:
va fi un impediment diferenta de domiciliu a parintilor la inregistrarea copilului la starea civila ?pe ce adresa va fi inregistrat?a mea sau a sotului?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreea0011 , utilizator 22:16, 15 August 2011
La sot, iar dvs. veti da o declaratie notariala ca sunteti de acord ca minorul sa aiba domiciliul la adresa sotului. Dvs. de ce nu va faceti flotant la aceeasi adresa pana una alta? Sotul poate deschide succesiunea la notar pana vine soacra, depunere doar o cerere, cere notarului sa-i emita un certificat de calitate de mostenitor (atentie: de calitate) si in baza acestuia va poate lua in spatiu. Cand vine soacra, terminati si succesiunea.
Nu inteleg de ce va faceti atate probleme cu adresa, deoarece pe certificatul de nastere al copilului nu este trecuta decat primaria pe raza careia s-a inregistrat copilul.
Poate va este de folos:
Declararea nasterii
In primul rand trebuie facuta declararea nasterii care se face in maternitatea unde sa nascut copilul in termen de maxim de trei zile de la nastere, astfel obtinandu-se certificatul constatator al nasterii. Acest certificat constator al nasterii se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut iar daca copilul sa nascut la domiciliu sau in alt parte decat o unitate spitaliceasca, de catre dispensarul medical teritorial. Certificatul medical constatator al nesterii este intocmit pe un formular tip, este absolut necesar sa aiba data de inregistrare cu data certa, stampila unitatii emitente si parafa medicului. Pentru eliberarea certificatului medical constatator al nasterii copilului sunt necesare actele urmatoare :
- actul de identitate al mamei
- certificatul de nastere al mamei
- actul de identitate al tatalui (daca este cazul)
- certificatul de nastere al tatalui (daca este cazul)
- certificatul de casatorie al parintilor (daca este cazul).
- hotărâre judecătoarească definitivă de divorţ, certificat de deces (daca este cazul).

Inregistrarea copilului la primarie
Oficiul de Stare CivilaInregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale, se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, intarzierea este sanctionata cu o amenda, scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri special de catre primar. Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an de la nasterea copilului, pentru a se putea efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.

Pentru mama casatorita
Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- certificatul de casatorie in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.
- dacă părinţii au nume de familie diferite sau există neconcordanţe intre numele de pe certificatul medical si declaraţia verbală, se face o declaratie scrisa, semnata de ambii parinti, din care să rezulte clar numele de familie si prenumele copilului.

In legatura cu viza de resedinta (de flotant, cum o numeste userul @edina mai sus):

Cerere tip
Actul de spatiu al gazduitorului - original + copie
Actul de identitate al solicitantului
Actul de identitate al gazduitorului
Prezenta obligatorie atat a solicitantului cat si a gazduitorului la ghiseu
În cazul in care se prezinta contract de inchiriere inregistrat la Administratia financiara, NU este necesara prezenta gazduitorului cu actul de spatiu iar contractul de inchiriere va fi prezentat in original si copie.
Solicitantii sub 18 ani vor fi insotiti de un parinte sau de reprezentantul legal.
Chitanta Taxa de timbru in valoare de 4 lei.
In concluzie, tot trebuie sa asteptati venirea soacrei si efectuarea succesiunii.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2011
Marcel Mihalache, Avocat
multumesc pentru raspunsuri si pentru promptitudine.
pentru viza de flotant stiam ca trebuie s-o astept pe soacra,mi s-a spus de la evidenta populatiei.
sotul meu nu va deschide succesiunea sub nici o forma,are motivele lui si il inteleg.
iar daca spuneti ca pe certificat nu se trece decat primaria pe raza careia s-a inregistrat copilul....m-am linistit.imi era frica sa nu trebuiasca cine stie ce acte sau sa nu-mi pot inregistra copilul cum trebuie.
multumesc tare mult.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere adinamiia adinamiia buna ziua am o intrebare: eu trebuie sa nasc , dar sotul este plecat in alta tara ,se poate elibera certificatul de nastere al copilului in lipsa ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare pentru certificat de nastere nou nascut daca tatal nu vrea sa il recunoasca kissablegirl kissablegirl ce acte sunt necesare pentru certificatul de nastere al copilului tatal nu vrea sa il recunoasca........... (vezi toată discuția)
Nastere copil si indemnizatie Poesia74 Poesia74 Buna ziua, Imi puteti numera pasii de urmat in momentul nasterii unui copil si ce trebuie sa contina dosarul pentru indemnizatie? Unde ma adresez, ce ... (vezi toată discuția)